fallback

Оптимизмът се изпари в края на борсовата сесия в САЩ*

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average не успя да задържи новия си връх и бързо отстъпи от него

23:10 | 13.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ приключиха неубедително първата борсова сесия за новата седмица. Те започнаха уверено, но в края на търговията настроенията рязко се смениха и ръстовете на Dow Jones Industrial Average и Standard&Poor's се стопиха.

Новините за няколко мащабни придобивания в САЩ дадоха инерцията на индексите, докато инвеститорите очакват резултатите от преговорите между републиканци и демократи в Конгреса за запазване на данъчните облекчения в страната.

Ключовото събитие от деня бе преминаването на индекса на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average над нивото му от 5 ноември. В средата на сесията показателят напредваше с 0,43 на сто до 11 459 пункта, което е с близо 8 пункта над въпросната стойност. В крайна сметка обаче показателят не удържа повишението и приключи с ръст от 0,16 на сто до 11 429 пункта.

Според анализатора Ричард Ръсел, редактор на Dow Theory Letters, нивото от 5 ноември е изключително ключово и се явява като "дали-или" за американския фондов пазар. Преминаване на Dow Jones над 11 450 пункта би дало старт на бичи пазар, докато спад под 11 хил. пункта може да се приеме като "победа за мечките", съобщава MarketWatch.

Широкият S&P 500 напредна с минималните 0,01 на сто до 1 240 пункта, докато Nasdaq Composite отстъпи с 0,5 на сто до 2 635 пункта.

S&P 500 приключи сесията в петък на най-високото си ниво за последните две години, докато Nasdaq Composite скочи до нивата от края на 2007 г. Повод за борсовия оптимизъм даде увеличението на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, както и новината, че General Electric ще вдигне дивидента, който изплаща на своите акционери, пише CNN.

Днес стана ясно, че индустриалният конгломерат General Electric е предложил сумата от 1,3 млрд. долара за придобиване на инженерната компания Wellstream Holdings, която произвежда продукти за транспортиране на петрол и природен газ.

Междувременно Dell обяви, че е закупил компанията за съхранение на данни Compellent Technologies за сумата от 960 млн. долара в брой. Акциите на Dell поевтиняха с 3,1% на борсата Nasdaq, докато тези на Compellent се търгуваха с понижение от 3% спрямо затварянето си в петък.

Борсовата сесия в Азия приключи с повишения на индексите, след като Китайската централна банка не повиши лихвените си проценти, както бяха повечето пазарни очаквания. Водещите борсови индекси в Европа напредват с между половин и един процент малко преди края на сесията на Стария континент.

*Актуално към 23:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още