fallback

150-годишна щатска верига магазини за хранителни стоки е пред фалит

Компанията не успява да се справи с конкуренцията на дискаунт магазините

19:47 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатската верига магазини за хранителни стоки Great Atlantic & Pacific Tea (A&P) - създадена през 1859 г. и някога лидер на пазара, може да подаде молба за защита от фалит в близките дни, за да може да преструктурира дълговете си, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати със ситуацията.

Базираната в Ню Джърси компания не успява да се справи с растящата конкуренция от страна на дискаунт магазини като Target Corp. и Wal-Mart Stores.

През 1930 г. A&P е оперирала близо 16 хил. магазина, а сега – около 400 под едноименната си марка, както и брандовете SuperFresh и Food Emporium. През 2007 г. компанията купи веригата супермаркети Pathmark Stores за 678 млн. долара.

Към септември дълговете на компанията са възлизали на около 1,5 млрд. долара. За 2009 г. веригата е излязла на загуба от 876 млн. долара. В опит да се справи с положението компанията е сменила двама изпълнителни директори за последната година, но това само е влошило представянето на акциите й.

Веригата започнала дейността си под името Great American Tea Co. в Манхатън като магазин за кафе, чай и подправки и доставяла продуктите си с конски впрягове в Нова Англия, Средния Запад и Юга, пише на сайта на компанията. През 1869 г. се преименува на Great Atlantic & Pacific Tea Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още