fallback

Затишие на щатските борси след вдигането на банковите резерви в Китай

Инвеститорите останаха предпазливи в очакване на резултата от преговорите в Конгреса за запазване на данъчните облекчения

18:04 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Последната за тази седмица борсова сесия в САЩ започна с леки повишения на индексите, които обаче изгубиха почти цялата си инерция, след като Китай вдигна задължителните банкови резерви за шести път от началото на тази година.

Най-важните икономически данни от днес бяха тези за търговския дефицит на САЩ през октомври, който се свива рязко с 13% в рамките на месец, и за износа на Китай, който нараства до рекордно високи нива през ноември.

Инвеститорите освен това останаха предпазливи в очакване на резултата от преговорите в Конгреса за запазване на данъчните облекчения от ерата на предишния президент Джордж Буш.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA, който включва 30 от най-големите и търгувани компании на щатските борси, остава почти без изменение на ниво от 11 368,13 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият S&P 500 нараства с 0,1% до 1 234,6 пункта, докато индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 0,2% до 2 633,19 пункта.

Другите икономически данни за САЩ показаха, че индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се е повишил до 74,2 пункта през декември в сравнение със 71,6 пункта за ноември. Това се оказа повече от очакваното от икономисти увеличение до 72,4 пункта.

По-рано през тази седмица инвеститорите приветстваха компромиса между републиканци и президента на САЩ Барак Обама за запазване на данъчните отстъпки за всички подоходни групи през следващите две години, но законопроектът бе отхвърлен от демократите в Сената вчера.

Съставът на широкия борсов индекс S&P 500 се променя, като от него отпадат The New York Times, Office Depot, Eastman Kodak и King Pharmaceuticals. На тяхно място влизат компаниите F5 Networks, Netflix, Newfield Exploration и Cablevision Systems, пише CNN.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтинява с 0,4% до 88 долара за барел днес, а цената на златото с доставка през февруари се понижава с 1,1% до 1 377,20 долара за тройунция.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се повишава леко до 3,26%, след като в сряда скочи над 3,3%, отбелязвайки най-високите си нива за последните шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 10.12.10 г.
fallback
Още от САЩ виж още