fallback

Състоянието на домакинствата в САЩ се е увеличило с 2,2% през третото тримесечие

Увеличението се дължи основно на повишените цени на акциите, но не може да компенсира намалението през второто тримесечие

19:52 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Състоянието на американските домакинства през третото тримесечие на 2010 е нараснало с 1,2 трлн. долара, след като цените на акциите се повишиха в резултат на подобряващата се икономика, съобщава Bloomberg.

Нетното богатство на домакинствата в САЩ е нарасноло през тримесечието с 2,2% спрямо предходното до 54,9 трлн. долара, показва доклад на Федералния резерв, изнесен днес във Вашингтон.

Ръстът от 1,2 трлн. долара обаче не успява да компенсира намалението с 1,4 трлн., което бе отчетено през второто тримесечие на годината.

Тогава индексът S&P 500 загуби 12% от стойността си, докато през третото тримесечие той се повиши с 11%. Стойността на притежаваните от домакинствата акции се е повишила за тримесечието с 978 млрд. долара.

Докладът показва също, че домакинствата в страната са съкратили задълженията си в десето поредно тримесечие.

Увеличаващото се състояние и намаляващите дългове обясняват повишеното потребление напоследък.

Докладът посочва и един риск за състоянието на домакинствата – спадът в цените на жилищата, който е ограничил ръста му.

Стойността на инвестициите в недвижими имоти на домакинствата през третото тримесечие се е понижила със 747 млрд. долара – най-големият тримесечен спад от първата четвърт на 2009 насам.

“Подобряват се балансите както на фирмите, така и на домакинствата”, коментира данните Дана Сапорта, главен икономист в Credit Suisse. „Процесът обаче все още е болезнен и се явява спирачка за икономиката”, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още