fallback

Предпазлив оптимизъм в началото на търговията на Wall Street

Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации се понижават леко, след като вчера скочиха рязко до най-високите си нива за последните шест месеца

17:45 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ поеха предпазливо нагоре в началото на днешната сесия, след като данните за първоначалната безработица показаха спад на новите молби за помощи при безработица през миналата седмица, предаде CNN. 

Пониженията в цените на акциите на индустриални конгломерати като 3М обаче върнаха Dow Jones IA в неутралната зона, като индексът, който обединява 30 от най-големите и търгувани американски борсови компании, остава без промяна на ниво от 11 369,76 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият S&P 500 нараства с 0,2% до 1 231,25 пункта, докато Nasdaq Composite се повишава с 0,3% до 2 617 пункта. Оборотът, изтъргуван в първия час на търговията, е по-слаб с наближаването на празниците в края на годината.

Сесията вчера приключи със скромни повишения на индексите, начело с акциите от финансовия сектор, които компенсираха поевтиняването на акциите на добивните и енергийни компании.

Разпродажбите на американски държавни облигации през тази седмица вдигнаха лихвените проценти по десетгодишните облигации над 3% до най-високото им ниво за последните шест месеца.

По време на днешната сесия лихвените проценти по десетгодишните ДЦК се понижават леко до 3,22% от 3,33% вчера. Цената на петрола остава почти без промяна при 88,34 долара за барел, докато златото се повишава с 0,6% 1 391,20 долара за тройунция въпреки поскъпването на долара.

Броят на американците, които са подали нови молби за помощи при безработица, е намалял със 17 хил. до 421 хил. през миналата седмица. Икономистите очакваха спад до 429 хил.

Средната му стойност през последните четири седмици, която показва по-добре тенденциите на пазара на труда, намалява с 4 хил. до 427 500.

През миналата седмица правителствените данни показаха, че безработицата в САЩ се е повишила до 9,8 на сто през ноември от 9,6% през октомври, а броят на новите работни места е нараснал незначително.

Другите икономически данни за САЩ показаха, че запасите на търговците на едно са нараснали повече от очакваното с 1,9% на месечна база през октомври, което е деветият им пореден месечен ръст.

Натрупването на складови запаси означава, че търговците на едро ще ограничат своите покупки.

Технологичният гигант Dell направи оферта за придобиването на компанията за управление и системи за бази данни Compellent Technologies за 27,50 долара за акция, което е доста под цената от 33,65 долара за акция, по която се търгуваха вчера акциите на Compellent.

Акциите на Compellent поевтиняват с 14,4% в ранната сесия до 28,80 долара, а тези на Dell се търгуват с минимална промяна от 1 цент надолу до 13,67 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 16.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още