fallback

Обама направи компромис с данъчното споразумение в САЩ

Републиканската и Демократическата партия са постигнали временно споразумение да се удължи срока на данъчните облекчения, приети по времети на Джордж Буш

16:28 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че представители на Републиканската и Демократическата партия са постигнали временно споразумение да се удължи срокът на данъчните облекчения, приети под управлението на предишния президент Джордж Буш, пише New York Times. 

Съгласно споразумението данъчните отстъпки ще се запазят за всички подоходни групи през следващите две години. Планът предвижда още да се удължат допълнително помощите за трайно безработните лица, да се намалят подоходните данъци за всички американци в продължение на една година и да се вземат нови мерки за насърчаване на икономиката.

Споразумението вероятно ще разреши първия по-сериозен спор в Конгреса, откакто междинните избори през ноември бяха спечелени от Републиканската партия. Демократите настояваха данъчните отстъпки да се запазят само за домакинствата с годишен доход до 250 хил. долара, докато републиканците на свой ред приканваха да останат в сила за всички.

Компромисът от страна на Обама вероятно ще доведе до неразбирателство с Демократическата партия и принципите на много от либералите в нея, съгласно които щедрите данъчни отстъпки за по-заможните американци трябва да отпаднат.

Някои представители на Демократическата партия предупредиха, че законодателната мярка тепърва ще трябва да премине гласуване в Конгреса, което те не биха подкрепили. Много от републиканците обаче ще застанат зад постигнатото споразумение за данъците.

Обама заяви, че не харесва някои от елементите в данъчната рамка, но се е съгласил, за да се избегне увеличаването на данъците за средната класа американци през следващата година.

Американският държавен глава посочи, че в замяна на съгласието на републиканците, техните искания да не се увеличават данъците на американците с по-високи доходи са били приети. По този начин Обама е получил подкрепата им да се запазят по-ниските данъци за американците с ниски и средни доходи, както и да се удължат помощите за трайно безработните.

Мерките ще струват около 900 млрд. долара през следващите две години и ще се финансират изцяло с издаването на нови държавни ценни книжа въпреки желанието на двете партии да се вземат мерки за ограничаване на големия държавен дълг на САЩ.

За семейство, което печели 50 хил. долара годишно, това би било равнозначно на спестявания от данъци в размер на 1000 долара. За тези с годишен доход над 106 800 долара, които са в групата с най-високата данъчна ставка, данъчните отстъпки ще бъдат в размер на малко над 2100 долара.

Споразумението предвижда още данъчен кредит за висше образование за някои семейства и ще позволи на бизнеса за определени покупки на оборудване. Освен това споразумението предвижда удължаване на извънредните помощи за трайно безработни за още 13 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 27.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още