fallback

Какви са експозициите на водещите американски банки в периферията на еврозоната?

Финансовите институции са загрижени повече за цените на търговските имоти в САЩ, отколкото за европейската дългова криза

13:13 | 04.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите американски банки не са имунизирани срещу дълговата криза в Европа, но като цяло това не е най-големият риск за банковия сектор в САЩ, твърдят анализатори.

Опасенията на инвеститорите от разпространение на дълговата криза в Европа утихнаха поне временно, след като ЕЦБ даде знаци, че ще помогне на всяка страна, която изпита затруднения, пише Wall Street Journal.

Дори страховете да се възобновят обаче рискът е умерен и управляем, смята Джонатан Глиона, старши банков анализатор за САЩ в Barclays Capital.

Изложеността на щатския банков сектор към Гърция, Ирландия, Португалия и Испания е намаляла до 146 млрд. долара през второто тримесечие на 2010 спрямо 176 млрд. през третото тримесечие на 2009, показват данни на Barclays.

Информацията е събрана от отчетите на банките пред регулаторните органи в Америка и включва предоставени заеми и притежавани дълг, акции, чужда валута и споразумения за обратно изкупуване.

140 млрд. долара от този риск (96%) се носи от 10-те най-големи банки в САЩ и представлява 20% от техния първичен капитал.

„Притеснени сме много повече от цените на търговските имоти, отколкото от това какво ще стане с Испания, Италия или Португалия”, заявява Джерард Касиди, банков анализатор в RBC Capital Markets.

Влиянието на сегашните проблеми в Европа не може да се сравнява с това, което американските банки претърпяха през 80-те, когато кризата в Латинска Америка донесе сериозни загуби за големите институции, добавя той.

В резултата от тази криза банките в САЩ сега са длъжни по закон да обявяват експозициите си към дадена страна ако те надхвърлят 0,75% от активите им или 15% от техния капитал.

С оглед на дълговата криза в Европа някои финансови институции разкриват експозициите си към периферните страни в еврозоната, дори когато те са под въпросните прагове, за да успокоят изнервените инвеститори.

Най-големият щатски кредитор по размер на активите – Bank of America, има експозиции към Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания в размер на 18 млрд. долара, като 2 млрд. от тях са в държавен дълг.

Банката посочва, че 1,5 млрд. от държавния дълг на тези страни, който притежава, е хеджиран. Рискът според банката е минимален на фона на нейния портфейл от зами, възлизащ на 1 трлн. долара.

Втората по активи банка в САЩ - J.P. Morgan Chase, има експозиции към петте страни на стойност 20 млрд. долара, половината от които в държавен дълг.

Citigroup посочва единствено експозициите си към Италия за 17,2 млрд долара, без да уточнява каква част от тях са в държавен дълг. Като цяло банката държи национален дълг на стойност 285 млрд. долара към края на септември.

Goldman Sachs посочва експозиции към Ирландия за 8,9 млрд. долара, като 231 млн. от тях са в държавен дълг. Финансовата институция като цяло държи чуждестранен дълг за 46,6 млрд. долара към 30 септември, но повечето от него е емитиран от Великобритания, Япония и Германия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още