fallback

Политиците в САЩ преговарят за удължаване на данъчните облекчения

Демократите предлагат то да важи само за хората с по-ниски доходи, докато републиканците настояват за подновяване на всички облекчения

11:37 | 04.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Рамка за възможно споразумение между Белия дом и лидерите в конгреса на САЩ, относно удължаване на изтичащите данъчни облекчения, засягащи милиони американци, бавно си проправя път, предава Ройтерс.

Преговарящите страни работят върху потенциална сделка, която временно ще поднови всички облекчения, включително и тези за най-богатите, както и ще удължи помощите при безработица за стотици хиляди нуждаещи се, са заявили съветници от конгреса, пожелали анонимност.

Засега не са постигнати конкретни договорки по време на започналите във вторник разговори, насърчени от президента Барак Обама, посочват източниците.

„Все още само разговаряме, което е добър знак, и се надяваме на решение”, е заявил висш представител на демократите. Според негов колега републиканец обаче остава неясно какво ще се случи.

Данъчните облекчения, въведени от президента Джордж У. Буш през 2001 и 2003, изтичат в края на месеца.

Републиканците се зарекоха, че ако не се удължат всички облекчения, то те ще го направят сами, когато поемат контрола върху долната камара на конгреса през януари, след като спечелиха междинните избори от 2 ноември, които им осигуриха мнозинство и в сената – горната камара.

Очаква се днес републиканците да блокират в сената предложение на демократите за удължаване на данъчните облекчения единствено за домакинствата с годишен доход под 250 хил. долара.

Възможно е прагът да бъде вдигнат до 1 млн. като компромис, но републиканците са твърди в искането си всички данъчни облекчения да бъдат подновени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още