fallback

Засегнати от кризата банки са напълнили баланса на Фед с високорискови книжа

В пика на финансовата криза през септември 2008 Федералният резерв е натрупал високорискови акции и дългови ценни книжа за 86 млрд. долара

15:29 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банките, на които Федералният резерв е отпускал спешно кредитиране в пика на финансовата криза през 2008 г., са наводнили централната банка на САЩ с високорискови облигации и ценни книжа с т. нар. „junk” рейтинг, които са играли ролята на обезпечение по отпуснатите заеми.

Това показват изчисления на Financial Times на базата на оповестените по-рано през тази седмица данни на Федералния резерв за транзакциите, извършени през последните три години с големи банки, които са имали спешна нужда от паричен ресурс заради финансовата криза.

Над 36% от всички ценни книжа, предоставени като обезпечение на централната банка на САЩ в замяна на еднодневни заеми за банки, които са първични дилъри на държавни ценни книжа (ДЦК), са акции или облигации с рейтинг извън скалата на инвестиционните ценни книжа.

Още 17% са били дългови ценни книжа, които нямат рейтинг, показва анализа на Financial Times. Само 1 на сто от предоставените като обезпечение ценни книжа са американски държавни облигации, които се използват традиционно при такива сделки между банките първични дилъри и централната банка.

Федералният резерв създаде програмата за кредитиране на първичните дилъри (PDCF) през март 2008 г. след фалита на Bear Stearns, за да може да се облекчат проблемите с ликвидността на инвестиционните банки.

По това време банките могат да получават заеми от Федералния резерв само срещу ценни книжа с топ инвестиционен рейтинг, но след провала на преговорите за спасяване на Lehman Brothers Федералният резерв разшири изисквания си за обезпечение, като те включват всеки актив, който може да се използва при тристранни репо-сделки.

Инвестиционните банки се възползват от това като залагат високорискови ценни книжа, за да получават заеми от Федералния резерв. От централната банка защитават решението си с аргумента, че спешните заеми са изплатени изцяло с пълните лихви.

Швейцарската банка Credit Suisse например е получила назаем 1 млрд. долара от програмата, а в замяна залага ценни книжа, от които 91% са високорискови акции.

В пика на финансовата криза на 29 септември 2008 Федералният резерв е натрупал високорискови акции и дългови ценни книжа за общо 86 млрд. долара като обезпечение по програмата за кредитирането на първични дилъри на ДЦК.

Morgan Stanley и Merrill Lynch са сред банките, предоставили най-много високорискови ценни книжа като обезпечение по отпуснатите им заеми в тежките за финансовите пазари седмици след фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още