fallback

Цената на петрола скочи до 88 долара

Петролът е на път да завърши седмицата с близо 5% ръст в цената

09:31 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът е на път да отбележи най-силния си седмичен ръст за последния месец, след като Европейската централна банка удължи програмата си за кредитиране на банките в еврозоната, което разсея страховете за задълбочаване на дълговата криза в Европа.

Данните за растежа на фабричния сектор в САЩ, еврозоната и Китай, излезли по-рано през седмицата, и увеличението на работните места в частния сектор на американската икономика през ноември, също помогнаха за скока в цената на петрола през тази седмица.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 1,4% до 88 долара за барел до края на вчерашната сесия, достигайки най-високото си ценово ниво от октомври 2008 г., пише Bloomberg. По време на днешната електронна търговия цената му се понижава леко с 0,1% до 87,88 долара за барел.

Петролът, търгуван на Нюйоркската петролна борса, е поскъпнал с 4,7% през тази седмица, което е най-силният му ръст на седмична база от 5 ноември насам.

По-късно днес излизат едни от най-следените данни за американската икономика – тези за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката и за безработицата. Според анализатори работодателите в САЩ са разкрили 150 хил. работни места през ноември, а безработицата се е запазила на ниво от 9,6% за четвърти месец.

Петролът сорт брент с доставка през януари поскъпва с 0,1% до 90,81 долара за барел днес, след като вчера цената му се повиши с 1,82 долара, или 2%, до 90,69 долара за барел. Това е най-високото ценово ниво от 1 октомври 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още