fallback

Федералният резерв е готов да стане "централна банка на света"

Европейски банки са получили голям дял на помощта, отпусната от Федералния резерв през 2007-09 за справяне с финансовата криза

11:30 | 02.12.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Чуждестранни банки са получили значителен дял от спешните кредити за 3,3 трлн. долара, които бяха предоставени от Федералния резерв по време на финансовата криза през 2007-09 г. Това показват последните данни относно мерките за спасяване на световната финансова система, които са били предприети от централната банка на САЩ, пише Financial Times.

Няколко европейски банки са били сред най-големите получатели на заемите, отпуснати от Федералния резерв, което според изданието подчертава глобалния характер на финансовата криза и ключовата роля на Федералния резерв като кредитор от последна инстанция за банковия сектор в света.

Данните показват, че британската банка Barclays, швейцарският финансов гигант UBS и белгийската Dexia са взели на заем милиарди долари при благоприятни условия от централната банка на САЩ. Това може да разгневи още повече критиците на паричната политика на Федералния резерв, който се намеси агресивно в банковия сектор през 2008-09 г., за да спаси от фалит инвестиционните банки от Wall Street.

„Става дума за огромни суми за спасяването на големи чуждестранни банки“, заяви Бърни Сандърс, който е независим американски сенатор от щата Върмонт. „Нима Федералният резерв на САЩ се е превърнал в централна банка на света?“

Съгласно закона за финансова реформа в САЩ, одобрен и подписан от американския президент Барак Обама през юли, Федералният резерв трябваше да предостави информация за над 21 хил. свои сделки с банки, които бяха осъществени чрез дузина специални програми за спешно финансиране, започнали през 2007 г.

Barclays е чуждестранната банка, получила най-голям дял от спешното кредитиране на Федералния резерв. Британската банка, която закупи бизнеса на фалиралата Lehman Brothers през септември 2008 г., е получила общо 232 млрд. долара чрез своите дъщерни дружества.

Сред десетте най-големи чуждестранни бенефициенти на финансовата помощ на Федералния резерв се нареждат още британските банки Bank of Scotland и RBS, френската Sociеtе Gеnеrale, немските Dresdner Bank и Bayerische Landesbank, както и белгийската Dexia.

Най-големи заеми от Федералния резерв като цяло е привлякла американската Bank of America, следвана от Wachovia, Wells Fargo, JPMorgan Chase и Barclays.

Швейцарската банка UBS на свой ред е получила най-много средства от Федералния резерв посредством продажбата на ценни книжа, следвана от американската застрахователна компания AIG.

Merrill Lynch, която вече е част от BofA, е най-големият потребител на средства от фонда за отпускането на заеми за един ден от Федералния резерв на първичните дилъри, следвана от Citigroup.

От Barclays посочват пред Financial Times, че са изплатили изцяло заемите си към Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още