fallback

Wall Street заличи ноемврийските загуби в първата сесия за декември

Силните данни за щатската икономика вдъхнаха увереност на инвеститорите

23:46 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските акции приключиха с повишения от над 2% първата сесия за декември, изтривайки загубите, натрупани през ноември, предава CNBC.

Икономическите данни от деня вдъхнаха увереност на инвеститорите, че американското стопанство се подобрява.

Подкрепа на пазара оказа също и новината, че производствената активност в Китай е достигнала 7-месечен връх, както и надеждите, че европейската дългова криза ще бъде овладяна.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), скочи с 2,3% до ниво от 11 256 пункта, S&P 500 нарасна с 2,2% до 1 206 пункта, а NASDAQ се повиши с 2,1% до 2 549 пункта.

През ноември DJIA загуби 1%, S&P 500 отстъпи с 0,2%, а NASDAQ се понижи с 0,4%.

В 10 от 12-те региона на Федералния резерв икономическият растеж е бил поне от лек до умерен, показа т. нар. „бежова книга” – регулярен икономически доклад на щатската централна банка.

Пазарът получи подкрепа в средата на сесията от новината на Ройтерс, че САЩ имат готовност да подкрепят по-голям размер на европейския фонд за финансова стабилност чрез увеличаване на приноса си към МВФ.

Поредицата от данни за американската икономика показа, че броят на работните места в частния сектор се е увеличил с 93 хил. през ноември, а планираните от големите работодатели в САЩ съкращения са се понижили с 3,3% на годишна база.

Междувременно стана ясно, че производителността на американската икономика е нараснала с 2,3% на тримесечна база за трите месеца до края на септември, за което помага и понижението на разходите за единица труд с 0,1% спрямо второто тримесечие.

Малко след началото на сесията излезе и индексът на бизнес активността във фабричния сектор, който се понижи леко до 56,6 пункта за ноември спрямо 56,9 пункта за октомври. Стойността му остава над 50 пункта за 16-ти пореден месец, което е знак за разрастване на производствения сектор.

Добри бяха данните за разходите на строителните компании, които са се увеличили неочаквано с 0,7% на месечна база през октомври. Те нарастват за трети пореден месец, като стойността им надхвърля 802 млрд. долара.

”Американската икономика продължава да излъчва някои доста впечатляващи цифри”, коментира Райън Детрик, старши технически анализатор в Schaeffer's Investment Research.

Според него 5%-ната корекция в цените на акциите е била нещо нормално и до края на годината пазарът би трябвало да се върне до неотдавнашните върхове.

Петролът се повишава с 3,1% до 86,71 долара за барел, златото прибавя 0,1% до 1 388 долара за трой унция.

Еврото поскъпва с 1,2% до 1,314 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се покачва с 0,15 процентни пункта до 2,95%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още