fallback

Пол Волкър: Статутът на долара като световна валута е в опасност

Според бившия шеф на Федералния резерв и настоящ икономически съветник САЩ са изгубили доверието на останалия свят

20:17 | 01.12.10 г. 9
Автор - снимка
Създател

Бившият президент на Федералния резерв Пол Волкър и настоящ председател на Съвета за икономическо възстановяване, сформиран от президента Барак Обама, смята че американският долар е в опасност да изгуби статута си на световна валута, съобщава Bloomberg.

„Излизащият на преден план въпрос е дали уникалната роля на долара може да бъде запазена”, пита се Волкър.

Западането на американската икономика, политическата безпътица в страната, участието в две войни и болезнените геополитически въпроси в Близкия Изток и Азия подкопаха способността на САЩ да влияят върху глобалните събития, казва той.

”Времената са тревожни, както за Америка, така и за света”, смята икономическият съветник. Според него САЩ са изправени пред най-трудната икономическа ситуация след Втората световна война.

„Сега имаме нужда повече от всякога от ясно и уверено лидерство, както във вътрешен, така и в международен план”, смята той.

Дори САЩ да остават най-изявената нация в света, примерът им вече не вдъхновява останалите страни да се доверяват на тяхното водачество, констатира Волкър.

По думите му страната е спъвана от лобисти и от нежеланието за приемане на реалистични бюджети, както и от администрация, която е изгубила способността си да привлича най-добрите и най-талантливите в служба на обществото.

”Отмина времето, в което САЩ можеше да има претенции за суперсила, притежаваща неоспорима икономическа и военна мощ”, заявява бившият централен банкер.

„Засилва се усещането по света, че страната е загубила не само икономическата си сила, но и което е по-важно, тя вече няма успешен и последователен модел на управление, на който останалият свят да подражава”, изтъква той.

„Вместо това ние се сблъскваме с разстроени финансови пазари, слаба икономика и нестабилна политическа среда”, посочва Волкър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още