fallback

Щатските борси завършиха ноември със загуби

Борсовата еуфория от новата финансова инжекция на Фед в началото на месеца отстъпи на страховете около дълговата криза в Европа

23:38 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарите на ценни книжа в САЩ бяха обхванати от еуфория в началото на ноември, когато Федералният резерв обяви, че ще инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система на страната чрез покупки на щатски държавни облигации до средата на 2011 г.

Решението на централната банка на САЩ да увеличи паричното предлагане помогна на трите водещи индекса на Wall Street да стигнат нивата си отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers на 15 септември 2008 г., който задълбочи финансовата криза.

Внезапното влошаване на дълговата криза в Европа и поредицата от мерки за затягане на паричната политика на Китайската централна банка доведоха до отлив от фондовите борси по целия свят през втората половина на ноември.

В резултат на това азиатските, европейските и щатските борси приключиха месеца със загуби.

Индексът на 30 от най-големите и търгувани американски компании Dow Jones IA се понижи с 0,4% до 11 006,02 пункта в последната ноемврийска сесия. Широкият S&P 500 загуби 0,6% до 1 180,55 пункта, докато Nasdaq Composite отстъпи с 1,1% до 2 498,23 пункта.

В рамките на ноември Dow Jones IA се е понижил с малко над 1%, S&P 500 е загубил 0,2%, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, е намалял с 0,4%.

Преди началото на днешната търговия стана ясно, че жилищата в най-големите американски градове са поевтинели с 2% на тримесечна и 1,5% на годишна база през третото тримесечие. Другите икономически данни за САЩ показаха увеличение на индекса на бизнес активността в региона на Чикаго през ноември до 62,5 пункта спрямо 60,6 пункта през октомври.

Добри бяха данните за подобрението на оценките на потребителите в САЩ за състоянието на икономиката през ноември. Това показа индексът на потребителското доверие на Conference Board, който се повиши повече от очакваното до 54,1 пункта.

През октомври стойността му възлезе на 49,9 пункта, попадайки в песимистичната зона под 50 пункта. Подобряването на икономическите нагласи е важна предпоставка за по-големи разходи за потребление в САЩ по време на празничния сезон в края на годината.

По-добрите от очакваното данни за фабричния сектор и потребителските нагласи помогнаха на индексите да преодолеят част от загубите си, които надхвърлиха 1% в ранната търговия.

Новината за разследването на Google от Европейската комисия обаче доведе до разпродажби на акции от технологичния сектор. Книжата на Google поевтиняха с 4,5% до 555,71 долара на борсата Nasdaq. По-рано днес стана ясно, че Google може да купи уебсайта за онлайн покупки с намаление Groupon срещу 6 млрд. долара.

Повишеното търсене на по-безрискови активи вдигна курса на долара до най-силното му ниво срещу еврото за последните десет седмици. Курсът на валутната двойка EUR/USD падна под 1,30 долара за евро днес, като щатската валута се е повишила с 5,6% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още