fallback

Wall Street се надява на добри данни за пазара на труда в САЩ

Заетостта в американската икономика се очаква да покаже увеличение на работните места със 130 хил. през ноември, след като през октомври те нараснаха със 151 хил.

10:41 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Несигурността за възстановяването на икономиката на САЩ на фона на лошите данни за пазара на труда и жилищния сектор през последните месеци направиха световните финансови пазари по-нестабилни. 

Водещите борсови индекси в САЩ са нараснали с между 6 и 12% през тази година, като за представянето им през тази седмица най-важни ще бъдат данните за неселскостопанската заетост през ноември, които излизат в петък, както и тези за потреблението на домакинствата, което е основен източник на растеж за американската икономика.

Празничният сезон в САЩ започна миналата седмица с Деня на благодарността и последвалия го „Черен петък“, когато много от веригите за търговия на дребно обявяват големи намаления. Празничният сезон в края на годината е източник на около 35% от приходите на търговците на дребно в страната за цялата година, като 10% от тях се генерират по време на Черния петък, пише CNN.

Той се възприема като деня, в който много от търговците на дребно в САЩ излизат на печалба за цялата година. Вътрешното потребление на домакинствата обаче не е единственият фактор, който ще определя настроенията на финансовите пазари. Дълговата криза в еврозоната и напрежението между Северна и Южна Корея също ще влияят на търговията.

Заедно с продажбите на дребно инвеститорите ще следят внимателно за подобряване на пазара на труда в няколко ключови доклада, които излизат тази седмица.

В понеделник няма важни икономически данни за САЩ, но се очаква да излезе полугодишният доклад на финансовото министерство на САЩ за валутните курсове и паричната политика на основните търговски партньори на страната. В него Министерството на финансите посочва страните, които счита за валутни манипулатори, което дава възможност да се наложат мита върху техния внос.

Във вторник излиза индексът на бизнес активността в региона на Чикаго за ноември, който се очаква да се понижи леко до 59,8 пункта в сравнение с 60,6 пункта за октомври. Малко след това излиза един от най-важните индекси за жилищния пазар в САЩ – този на Case-Shiller за цените на имотите съответно в 10-те и 20-те най-големи града в страната.

Анализаторите очакват повишение на индекса от 1% на месечна база спрямо август, когато той нарасна с 1,7%. Малко след началото на борсовата сесия във вторник Conference Board ще публикува индекса на потребителското доверие за ноември, за който се прогнозира лек ръст от 50,2 пункта до 52 пункта.

В сряда - първата декемврийска сесия, излиза индексът на бизнес активността във фабричния сектор за ноември, който се очаква да намалее до 56,4 пункта от 56,9 пункта за октомври. Стойност над 50 пункта е знак за растеж на активността в сектора. Данните за разходите в строителния сектор се очаква да покажат понижение от 0,5% на месечна база през октомври след ръст от 0,5% през септември.

Поредицата от икономически данни в сряда включва доклада на консултантската агенция ADP за броя на новите работни места, които частните компании са създали. Според икономисти те са нараснали с 58 хил. през ноември, след като през октомври се увеличиха с 43 хил. След това агенцията за човешки ресурси Challenger, Gray & Christmas ще публикува доклад за планираните съкращения в големите компании през ноември.

Малко преди края на борсовата сесия в сряда Федералният резерв ще публикува доклад за състоянието на икономиката на САЩ на регионално ниво, известен като „Бежова книга“. В сряда излизат и данните за запасите от суров петрол, за броя на новите молби за отпускане на ипотечни заеми, за цената на единица труд и бизнес продуктивността, както и за продажбите на нови автомобили през миналия месец.

В четвъртък идва ред на данните за новите молби за помощи при безработица, като се очаква те да са се увеличили до 423 хил., след като през миналата седмица намаляха значително до 407 хил. След това идва ред на данните за планираните продажби на жилища, които се очаква да останат почти без промяна спрямо септември, като знак за намаляващата активност на жилищния пазар.

Най-важният доклад – този за заетостта в неселскостопанските отрасли, излиза в петък, и се очаква да покаже увеличение на работните места със 130 хил. през ноември, след като през октомври те нараснаха със 151 хил. Безработицата в САЩ се прогнозира да остане на ниво от 9,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още