fallback

Банковият сектор понижи индексите на Wall Street

Днешната борсова сесия в САЩ ще приключи с три часа по-рано заради традиционния „Черен петък“

17:48 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

След вчерашния неработен ден щатските борси откриха петъчната сесия с понижения на индексите, които бяха предизвикани от подновените страхове за разрастване на дълговата криза в Европа.

Днешната борсова сесия в САЩ ще бъде по-кратка и ще приключи три часа по-рано заради традиционния „Черен петък“, който идва след Деня на благодарността. Днес веригите за търговия на дребно обявяват големи отстъпки в цените на стоките, поставяйки началото на коледното пазаруване.

Активността на потребителите по време на Черния петък е добър ориентир за потребителските разходи в края на годината, когато много от търговците на дребно в САЩ реализират най-голяма част от своите печалби за годината.

Потребителските разходи са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на най-голямата икономика в света.

Черният петък е работен ден, но заради големите отстъпки в магазините много работодатели дават свободен ден на своите служители или съкращават наполовина работното им време.

По тази причина е съкратена и продължителността на борсовата сесия днес, а оборотът се очаква да бъде по-слаб, което може да изостри движенията на водещите индекси.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,6% до 11 119 пункта в първия час от търговията. Широкият S&P 500 намалява с 0,5% до 1 192,79 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава най-малко с 0,2% до 2 539,41 пункта.

Притесненията за стабилността на банковата система в Ирландия доведоха и до понижения в цените на акциите на банките в САЩ. Акциите на Citigroup, Morgan Stanley и Bank of America поевтиняват с по около 1% в сутрешната търговия.

Най-търгувани в началото на днешната сесия в САЩ са акциите на производителя на потребителски стоки и храни за животни Del Monte Foods. Причина за това стана новината, че група частни инвеститори, начело с частната компания за дялово инвестиране KKR, ще закупят Del Monte Foods срещу сумата от 5,3 млрд. долара.

Купувачите ще платят по 19 долара в брой за една акция на Del Monte Foods. Акциите на компанията поскъпват с 4,3% до 18,77 долара, пише CNN.

Със силни понижения завърши борсовата седмица в Азия заради военното напрежение между Северна и Южна Корея, както и заради мерките на китайското правителство и централна банка за ограничаване на банковото кредитиране, инфлацията и темповете на икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още