fallback

Wall Street ще се сблъска с данни за БВП през съкратената борсова седмица

Нестабилността на фондовите борси в САЩ може да се засили с наближаването на Деня на благодарността

10:09 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нестабилността на финансовите пазари в САЩ може да се запази и през тази седмица, която ще бъде по-кратка заради честването на Деня на благодарността в четвъртък.

Редица ключови икономически данни излизат във вторник и сряда, които ще дават посока на търговията. Те ще хвърлят светлина върху състоянието на пазара на имоти, потребителските доходи и разходи, броя на новите молби за помощи при безработица и и растежа на цялата икономика.

Wall Street ще държи под око и плана за стимулиране на икономиката на Федералния резерв и развитието на дълговата криза в Ирландия, която обяви официално, че ще поиска финансова помощ за спасяване на банковия си сектор и закърпване на държавния бюджет.

Някои икономисти са предпазливо оптимистични, че решението на Федералния резерв да купи държавни ценни книжа (ДЦК) за 600 млрд. долара ще стимулира растежа на икономиката, пише CNN. Планът събуди негативна реакции и сред анализатори, които виждат в поредната финансова инжекция силна предпоставка за надуването на цените на активите и засилването на инфлацията в страната.

В понеделник не се очакват важни икономически данни за САЩ. Във вторник, преди да отворят борсите, правителството ще публикува втората си оценка за брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие. През октомври предварителните данни показаха ръст на икономиката от 2% на приравнена към годишна база основа. Анализаторите очакват тя да бъде ревизирана нагоре до 2,3 на сто.

Въпреки че излезе от рецесията в средата на миналата година, американската икономика продължава да закрива работни места, като безработицата кръжи около 10% през последната година.

По-късно във вторник излизат данните за продажбите на вече обитавани жилища, за които се очаква да покажат увеличение за трети пореден месец до 4,55 млн. единици на годишна база през октомври спрямо 4,53 млн. единици през септември.

Преди края на сесията Федералният резерв ще публикува доклада от срещата си в началото на ноември, който ще разкрие позициите на отделните членове на Управителния съвет относно паричната политика на централната банка.

В сряда излизат данните за личните приходи и разходи на американците през октомври. След като те се понижиха неочаквано през септември, за личните доходи се очаква 0,4% месечен ръст. За разходите се прогнозира също ръст от 0,4% на месечна база, след като нараснаха с 0,2% през септември.

Правителството ще обяви и последните си данни за поръчките за производството на стоки с дълготрайна употреба в сряда, седмичните данни за новите молби за помощи при безработица и продажбите на нови жилища.

В четвъртък финансовите пазари в САЩ ще бъдат затворени заради Деня на благодарността, а в петък те ще работят само половин ден. Тогава изтъргуваните обороти се очаква да бъдат ниски, което би могло да изостри движенията на индексите.

Петъкът след Деня на благодарността в САЩ е известен като „Черния петък“, защото тогава веригите за търговия на дребно в страната излизат на печалба за годината.

Първоначалните прогнози сочат, че отстъпките, предложени от търговците на дребно, ще привлекат 138 млн. купувачи в магазините през тази година, което е с 3% повече от миналата година. Тъй като Черният петък се приема като първия ден от коледния пазар, той се разглежда като важен барометър за това какви ще бъдат продажбите по време на празничния сезон като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:33 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още