fallback

Бернанке защити политиката на Фед, отново критикува Китай

Председателят на Фед отново посочи проблемите, които страните с големи излишъци предизвикват с подценените си валути

17:04 | 19.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке отговори на критиките, че програмата за вливане на ликвидност е необмислена и ще има негативни ефекти. Освен това той отново отправи критики към валутната политика на Китай, която според него е насочена към поддържане на нисък обменен курс.

По време на конференция на Европейската централна банка, проведена във Франкфурт, Бернанке заяви, че „най-добрият начин за постигане на силни икономически показатели, които да обосноват силата на долара, както и да подпомогнат глобалната икономика, е чрез политики, които да доведат до възстановяване на растежа в условията на ценова стабилност в САЩ“, смята Бернанке.

През последните седмици председателят на Фед е подложен на остри критики заради новата програма за вливане на ликвидност на финансовите пазари. Тя е насочена към увеличаване на паричното предлагане и стимулиране на кредитните пазари, но според мнозина ефектът по-скоро ще е висока инфлация в развиващите се страни.

Политиката на Фед бе определена като „безсмислена“ от немския финансов министър Волфганг Шойбле.

Бернанке посочи, че трябва да се работи по посока „важни промени на валутните курсове“, тъй като по този начин може да се стигне до балансиране на икономиката. В тази насока той даде за пример развиващите се страни, които имат големи търговски излишъци, но които не позволяват на валутите си да поскъпнат.

Именно тези критики са насочени към Китай, макар Бернанке да не назова точно тази държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още