fallback

Успешното завръщане на General Motors на борсата вдъхнови Wall Street

За ръстовете на щатските индекси допринесоха добрите новини от Ирландия и силните икономически данни от деня

23:45 | 18.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските акции приключиха с повишения в четвъртък, подкрепени от успешното завръщане на General Motors на борсата (формирало 22% от оборота на нюйоркската борса) и новината, че Ирландия се заема с овладяването на дълговата криза, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), нарасна с 1,6% до ниво от 11 181 пункта, а S&P 500 и NASDAQ се повишиха с по 1,5% до съответно 1 197 и 2 514 пункта.

Акциите на General Motors, която фалира миналата година след повече от един век на фондовата борса в Ню Йорк, поскъпнаха с над 9% в началото на търговията и приключиха сесията с ръст от 3,6%, след като компанията се върна на борсата в сряда с първично публично предлагане за 20 млрд. долара.

IPO-то на GM, което предизвика оживление на световните борси, е било подпомогнато от интереса на големи взаимни и пенсионни фондове от Северна Америка, според източници на Ройтерс.

„Силното представяне на компанията при дебюта й след IPO-то и фактът, че фалиралия производител на автомобили и символ на американския бизнес преодоля проблемите, за да се завърне на борсата, вероятно ще върне инвеститорите отново към акциите”, смята Тод Шонбергер, управляващ директор в LandColt Trading.

„Това е страхотно развитие за пазара, икономиката и инвестициите. Мисля, че дребните инвеститори ще усетят ползата от него”, казва той.

Икономическите данни за САЩ от петък допълнително подкрепиха пазара.

Броят на новите молби за помощи при безработица е останал почти без промяна през миналата седмица. Той се е увеличил с 2 хил. до 439 хил., показаха правителствени данни. Пазарните анализатори очакваха по-голямо увеличение до 442 хил.

Броят на лицата, които са получавали помощи поне две седмици, е паднал до 4,295 млн. - най-ниското му ниво за последните близо две години.

Обнадеждаващи бяха данните за фабричния сектор в района на регионалния клон на Федералния резерв във Филаделфия. Индексът на бизнес активността там се повиши силно до 22,5 пункта в сравнение с 1,0 пункта през октомври. Очакваното увеличение бе до 5,1 пункта.

Индексът на водещите индикатори, който прогнозира посоката на икономиката през следващите три до шест месеца, се повиши с 0,5% на месечна база през октомври, което е четвъртият му пореден месечен ръст.

Петролът в днешната сесия се повишава с 2,1% до 82,15 долара за барел, златото се покачва с 1,1% до 1 352 долара за трой унция, еврото поскъпва с 0,9% до 1,364 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК прибавя 0,04 процентни пункта до 2,92%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още