fallback

В САЩ повече хора са лишени от здравни грижи, в сравнение с други развити страни

Една трета от американците не са могли да си позволят подобаващо лечение, се казва в проучване на Commonwealth Fund

23:05 | 18.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Американците най-често се лишават от здравни грижи, в сравнение с гражданите на други 11 развити държави, показва изследване на Commonwealth Fund - частна фондация за повишаване на качеството в здравеопазването, съобщава Bloomberg.

Една трета от запитаните са отговорили, че не са успели да отидат на лекар, да изпълнят рецепта или препоръчано лечение, тъй като не са могли да си го позволят. При германците този дял е 25%, а при англичаните – само 5%.

31% от американците са заявили, че са имали проблеми с попълването на документацията при болест, или че осигурителите са им отказали да поемат разходите за лечението или са поели по-малко от очакваното. При германците и французите такива проблеми са имали 23% от запитаните.

"Сложните осигурителни плащания и липсата на прозрачност относно медицинските разходи и покритото лечение допринасят за негативната нагласа към осигуряването в САЩ", посочва Кати Шон, водещ автор на доклада и главен вицепрезидент на базираната в Ню Йорк фондация.

„Изследването подчертава повсеместните пропуски в американското здравеопазване, които излагат здравето и бюджетите на домакинствата на риск”, заявява тя.

Проучването е обхванало 19 700 пълнолетни граждани в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Швеция, Норвегия, Австралия, Нова Зеландия, Нидерландия и Швейцария.

САЩ имат най-високия разход за здравеопазване на човек измежду тези страни, достигащ 7 538 долара, според данни на ОИСР от 2008. На второ място е Норвегия с 5 003 долара, а на дъното е Нова Зеландия с 2 683 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още