fallback

Фед защити програмата си за изкупуване на ценни книжа

Данните за слабата инфлация през октомври са притеснителни и оправдават действията на Фед за стимулиране на икономиката, според президента на клона на банката в Сейнт Луис

22:17 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв най-вероятно ще изпълни изцяло предвиденото изкупуване на държавни ценни книжа за 600 млрд. долара заради слабото икономическо възстановяване, заяви президентът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булърд, цитиран от Ройтерс.

Фед взе решение в началото на месеца за изкупуването на ценните книжа, което е второ от началото на кризата, за да подкрепи растежа на щатската икономика.

Програмата обаче срещна силна критика както в САЩ, така и в чужбина. Противниците й смятат, че така Фед цели обезценяване на долара за сметка на търговските си партньори и създава предпоставки за инфлационен натиск.

По-рано днес председателят на Фед Бен Бернанке защити действията на централната банка пред Конгреса на САЩ, където беше разпитван за изкупуването на ДЦК от скептично настроени към ползите от програмата конгресмени.

По думите на Булърд данните за слабата инфлация през октомври са притеснителни и оправдават действията на Фед за стимулиране на икономиката.

Още един представител на Фед – президентът на клона в Бостън Ерик Розенгрен, се обяви в защита на програмата, която според него ще увеличи заетостта и ще ускори инфлацията до здравословни за икономиката нива.

До 2012 г. благодарение на програмата нивото на безработица ще е намаляло с половин процентен пункт, е посочил той. През октомври безработицата беше 9,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още