fallback

Лек превес на оптимизма в ранната търговия на Wall Street

Индексите преодоляха данните за силния спад в новото строителство и занижената инфлация през октомвр

17:57 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ първоначално започна с разнопосочни движения на индексите под влияние на големите разпродажби в азиатския регион днес и дискусиите около спасителния план на Ирландия.

Силният спад на новото строителство през октомври и данните за занижената инфлация в САЩ също се отразиха негативно на индексите в началото на сесията.

Час по-късно обаче ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се повишава с 0,1% до 11 034,86 пункта, а по-широкият борсов показател S&P 500 добавя 0,4% до 1 182 пункта, воден от акциите в потребителския сектор.

На борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite нараства с 0,5% до 2 482,91 пункта. За превеса на купувачите на акции помогна новината, че автомобилната компания General Motors увеличава с 31% броя на акциите, които ще продаде чрез своето първично публично предлагане (IPO).

На инвеститорите ще бъдат предложени 478 млн. акции на автомобилната компания спрямо първоначално планираните 365 млн. акции, пише CNN. Очаква се първичното публично предлагане да й донесе приходи от близо 20 млрд. долара.

Вчера General Motors увеличи и ценовия интервал на своето IPO до 32-33 долара за акция в сравнение с предварително обявените 26-29 долара за акция.

Данните за инфлацията в САЩ днес показаха, че потребителските цени са нараснали с 0,2% на месечна и 1,2% на годишна база през октомври, което се оказа по-малко от очакваното.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, отчете рекордно слаб годишен ръст от 0,6 на сто. Занижената инфлация в САЩ е знак, че рекордно ниските лихвенi проценти в страната ще се задържат за дълъг период от време.

Правителствените данни показаха още, че новото строителство се е свило с близо 12% през октомври и отчита второто си най-ниско ниво в исторически план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още