fallback

Грийнспан: Високият дефицит в САЩ може да предизвика дългова криза

Въпросът е дали мерки за намаляване на дълговите нива ще бъдат взети преди или след кризата на облигационния пазар, коментира бившият шеф на Фед

11:01 | 15.11.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

САЩ трябва да предприемат мерки за овладяване на масивния бюджетен дефицит или да се изправят пред риск от криза на облигационния пазар, казва бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан, цитиран от Ройтерс.

„Трябва да се справим с този проблем“, казва Грийнспан, коментирайки раздутите дългови нива във федералния бюджет. Изявлението на Грийнспан е направено две седмици преди публикуването на доклад за американския дълг и дефицит, който трябва да бъде представен на 1 декември.

Според предварителна информация, оповестена миналата седмица, докладът предлага чрез серия от непопулярни бюджетни и данъчни решения дългът на страната да бъде съкратен с 4 трлн. долара до 2020 г.

Докладът беше посрещнат хладно от много американски политици и беше открито заклеймен от други, включително от говорителя на американския конгрес Нанси Пелоси, която определи идеите „като напълно неприемливи“.

Грийнспан подчертава, че според него „мерки, подобни на предложените в доклада, ще бъдат одобрени от Конгреса, но единственият въпрос е дали това ще се случи преди или след кризата на облигационния пазар“.

Според Грийнспан съществува риск дефицитът, който достигна 1,3 трлн. долара през тази година, да подплаши облигационния пазар и това да рефлектира в рязко повишаване на дългосрочните лихвени проценти и двойна рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още