fallback

Щатските индекси се отърсиха от негативизма

Енергийните акции помогнаха на индексите да излязат на положителна територия след скока в цената на петрола

23:26 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси на Wall Street успяха да се отърсят от негативизма от началото на сесията и финишираха на положителна територия въпреки предпазливостта на инвеститорите преди срещата на върха на страните от Г-20, която започва утре в столицата на Южна Корея.

Първоначалният борсов песимизъм бе продиктуван от поредния ход за затягане на паричната политика в Китай. От публикация в Bloomberg по-рано днес стана ясно, че централната банка на Китай е повишила размера на минималните задължителни резерви на някои големи банки в страната като мярка за изтегляне на ликвидност от банковата система.

Притесненията за фискалните проблеми на периферните страни от еврозоната също оказаха натиск върху котировките в сутрешната търговия. Лихвените проценти по държавните ценни книжа на Ирландия, Гърция, Испания и Португалия се повишиха, като рисковата премия по ирландските облигации скочи до рекордно високи нива.

Понижението на щатския долар срещу еврото, британската лира и канадския долар, заедно с данните за спада в броя на новите молби за помощи при безработица в Щатите, помогнаха на водещите индекси да сменят своята посока и да се повишат леко до края на сесията.

Ценово-претегленият Dow Jones Industrial Average добави 0,1% до 11357 пункта. По-широкият S&P 500 нарасна с 0,4% до 1 218 пункта, а индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повиши с 0,6% до 2 578 пункта.

Енергийните компании се наредиха сред най-печелившите заради поскъпването на петрола, след като цената му отбеляза нов двугодишен максимум.

В края на миналата седмица щатските индекси стигнаха най-високите си нива за последните две години заради решението на Федералния резерв да инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система на страната през следващите осем месеца.

Финансовите пазари обаче станаха нестабилни в началото на тази седмица заради опасения, че увеличаването на паричното предлагане в САЩ може да предизвика висока инфлация.

Инвеститорите заеха предпазливи позиции и в очакване на резултатите от срещата на върха на страните от групата на Г-20, която започва в четвъртък в Южна Корея и се очаква да премине под сянката на притесненията за големите дисбаланси в световната търговия и икономика.

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Сеул преди началото на двудневната среща на върха и призова страните от Г-20 да бъдат единни и да се въздържат от икономически протекционизъм.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че броят на новите молби за помощи при безработица се е понижил до 435 хил. през миналата седмица, което е най-ниското му ниво за последните четири месеца.

Пазарните анализатори очакваха понижение на т. нар. първоначална безработица до 450 хил. в сравнение с 459 хил. за предходната седмица.

Междувременно стана ясно,че търговският дефицит на САЩ се е свил неочаквано с 5,3 на сто през септември до 44 млрд. долара в сравнение с отрицателно търговско салдо от 46,3 млрд. долара за август.

Автомобилната компания General Motors обяви 2 млрд. долара нетна печалба за изминалото тримесечие и приходи от 34,1 млрд. долара преди началото на днешната сесия. Компанията подготвя първично публично предлагане за 13 млрд. долара.

Акциите на Boeing поевтиняха с 3,2% до 67,07 долара след новината, че авиокомпанията е преустановила тестовите полети на своя дълго отлаган модел 787 Dreamliner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 15.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още