fallback

Отстъплението на щатските борси продължава

Борсовият песимизъм се засили заради поредния ход за затягане на паричната политика в Китай

18:06 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ продължиха да се понижават за трети пореден ден в сряда, заради предпазливостта на инвеститорите в навечерието на срещата на върха на лидерите на 20-те най-големи икономики в света, която започва утре в столицата на Южна Корея.

Борсовият песимизъм се засили и заради поредния ход за затягане на паричната политика от страна на Китайската централна банка. От публикация в Bloomberg по-рано днес стана ясно, че централната банка е повишила размера на минималните задължителни резерви на някои от големите банки в страната, като мярка за намаляване на ликвидността в банковата система.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average пада с 0,5% до 11 291 пункта час и половина след началото на търговията. Акциите на само две от 30-те компании в състава му се повишават – тези на застрахователната Travelers и индустриалната 3M, пише CNN.

Най-губещите са акциите на Boeing, които поевтиняват с 2,9% до 67,26 долара. Повод за това даде новината, че компанията е преустановила тестовите полети на дълго отлагания модел на пътническия самолет 787 Dreamliner.

Широкият индекс S&P 500 в същото време губи 0,4% до 1 209 пункта, а на борсата Nasdaq индексът на всички компании Nasdaq Composite се понижава с 0,4% до 2 553 пункта.

В края на миналата седмица щатските индекси се повишиха до най-високите си нива за последните две години след решението на Федералния резерв да инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система на САЩ през следващите осем месеца.

Това обаче доведе и до силен ръст в цената на златото и среброто заради опасения от появата на висока инфлация. Памукът също поскъпна до рекордно високо нива през тази седмица.

Инвеститорите остават под напрежение и в очакване на резултатите от срещата на върха на страните от групата на Г-20, която започва в четвъртък в Сеул и ще премине под сянката на притесненията за големите бюджетни дефицити на редица развити икономики и дисбалансите в световната търговия.

По-добрите от очакваното данни за новопостъпилите молби за помощи при безработица и за търговския дефицит на САЩ не успяха да дадат положителен импулс на индексите.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че броят на новите молби за помощи при безработица се е понижил до 435 хил. през миналата седмица, което е най-ниското му ниво за последните четири месеца и се оказа много по-нисък от очакваното.

Пазарните анализатори очакваха понижение на т. нар. първоначална безработица до 450 хил. в сравнение с 459 хил. за предходната седмица.

Междувременно стана ясно,че търговският дефицит на САЩ се е свил с 5,3% на месечна база през септември до 44 млрд. долара от 46,3 млрд. долара за август.

Автомобилната компания General Motors обяви 2 млрд. долара печалба за изминалото тримесечие и приходи от 34,1 млрд. долара преди началото на днешната сесия. Компанията подготвя първично публично предлагане за 13 млрд. долара.

След края на борсовата сесия излизат финансовите резултати на производителя на мрежово оборудване Cisco, който е една от 30-те компании в състава на индекса Dow Jones IA.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още