fallback

Оптимизмът взе превес при щатските компании благодарение на решението на Фед

Най-силно са повишили очакванията си за печалба транспортните компании и производителите на компютри

11:32 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Рекордно висок е превесът на ръководителите на щатски компании, които увеличават прогнозите си за печалби, над тези, които ги намаляват, благодарение на решението на Фед да влее в икономиката нови 600 млрд. долара, предаде Bloomberg.

EBay и United Parcel Service, заедно с още 196 други компании, са повишили прогнозната си оценка за печалбата си над очакванията на анализаторите миналия месец, докато 130 компании са ги намалили. Това е най-голямата разлика от 1999 г., когато агенцията започва да следи тези данни.

Най-силно са повишили очакванията си транспортните компании и производителите на компютри. Това е довело до 27 на сто ръст на индекса на Morgan Stanley за бизнесите, които са най-обвързани с икономиката, от 2 юли насам. За сравнение, за периода Standard & Poor’s 500 е нараснал с 20%.

Целта на Фед при вливането на средства в икономиката чрез изкупуване на държавни ценни книжа е да предотврати дефлация и да намали безработицата.

По данни на Bloomberg при последния случай, в който корпоративните ръководители са били така оптимистично настроени, акциите са скочили с 39% в рамките на следващите 3 и половина години.

Средно около 1,5 щатски компании са повишили очакванията си над оценката на анализаторите на една компания, която ги е понижила, през октомври. Това е с около три пъти повече от средното ниво от 0,59 през последните 10 години. Съотношението е било рекордно ниско – 0,1, през декември 2008 г., три месеца след фалита на Lehman Brothers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още