fallback

Бернанке защити покупките на облигации

Председателят на Федералния резерв подчерта, че силната американска икономика е от ключово значение за глобалното възстановяване

11:39 | 06.11.10 г. 4

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че централната банка трябва да се фокусира върху САЩ, а не върху чуждестранни икономики, когато се опитва да стимулира икономиката с покупката на държавни облигации за 600 млрд. долара, цитиран от Bloomberg.

„Първата ни цел е да изпълним задачите си, като постигнем ценова стабилност и максимална заетост в САЩ”, заяви Бернанке вчера в отговор на въпроси на студенти във Флорида. „Силна американска икономика, възстановяваща се икономика, е от ключово значение не само за американците, но и за глобалното възстановяване.”

Бернанке попадна вчера под критиките на различни държавни представители в Германия, Китай и Бразилия, които заявиха, че плановете му да налее пари в банковата система може да разтърсят други икономики и да не успеят да стимулират ръста в САЩ. Критиците на Бернанке, сред които бившият мениджър на хедж фонд Майкъл Бъри, който предвиди краха на жилищния пазар, казват, че политиката на Фед поощрява инвеститорите да поемат твърде голям риск и заплашва да подкопае долара.

„Това е и наш проблем също, ако САЩ вече не са сигурни, че старите рецепти вече не вършат работа”, коментира германският финансов министер Волфганг Шойбле вчера в Берлин. Инжекцията от 600 млрд. долара няма да съживи ръста, посочи той.

Президентът на бразилската централна банка Енрике Мейрелес пък заяви, че „излишната ликвидност” в американската икономика създава „рискове за всички”. В Китай зам.-министърът на външните работи Цуей Тиенкай посочи, че „много държави са притеснени от въздействието на политиката върху техните икономики”. Той допълни още, че САЩ „ни дължат известно обяснение за решението си за вливане на ликвидност.”

„Показваме недостатъчно стимули”, заяви Бернанке вчера в отговорите на въпроси на студенти от Jacksonville University. Покупките на активи имат за цел „да намалят лихвите, осигурявайки повече стимули за икономиката и да се надяваме, създавайки по-бързо възстановяване и ниво на инфлация, което е съвместимо с дългосрочна стабилност”, каза Бернанке.

По думите му ускоряването на ръста на щатската икономикаще ще окаже подкрепа на стойността на долара.

„Най-добрите основи за долара ще дойдат, когато икономиката нараства силно. Знаем, че доларът играе специална роля в глобалната икономика.”

Бернанке заяви, че допълнителното изкупуване ще позволи на Фед да постигне двете си цели, поставени му от Конгреса, да осигури пълна заетост и стабилни цени.

„Нивото на безработица намалява много, много бавно, ако изобщо намалява”, посочи Бернанке пред студентите. „Инфлацията е много, много ниска, вероятно под нивото, което е здравословно за икономиката в по-дългосрочен план.”

В отговор на въпрос за растящите цени на златото и притесненията за инфлация Бернанке посочи, че Фед няма да жертва ценовата стабилност в опит да засили ръста.

„Нека бъда много ясен – ние имаме ангажимента да държим инфлацията на ниско ниво и стабилна. Разполагаме с необходимите инструменти да разхлабим и затегнем политиката в подходящия момент. Ще се съобразим и с двете страни на нашата задача.” 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още