fallback

Индексите на Wall Street приключиха с повишения след решението на Фед

Първоначалната реакция на инвеститорите на новината за новите 600 млрд. долара стимули бе колеблива

23:11 | 03.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските акции приключиха търговията във вторник с повишения, след колеблива реакция на обявеното от Федералния резерв решение за допълнително вливане на ликвидност в икономиката на стойност 600 млрд. долара, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), прибави 0,2% до ниво от 11 215 пункта, S&P 500 нарасна с 0,4% до 1 198 пункта, а NASDAQ се повиши с 0,3% до 2 540 пункта.

Американската централна банка обяви, че ще купува по 75 млрд. долара дългосрочни държавни облигации на месец, и че ще преразглежда периодично стимулиращия пакет в зависимост от възстановяването на икономиката.

Предприетите мерки от страна на Фед бяха до голяма степен калкулирани в пазара, който очакваше пакет от около 500 млрд. долара.

Мнозина наблюдатели дори очакваха темпото на покупките да бъде към 100 млрд. долара на месец и това обяснява първоначалното понижение на акциите след новината.

Чрез покупката на дългосрочни ДЦК, което ще снижи дългосрочните лихви, Фед се надява да стимулира икономиката.

Според Дан Кук, главен изпълнителен директор на IG Markets, по-ниските лихви биха оказали стимулиращ ефект само ако вече е налице раздвижване. В настоящата икономическа среда на ниска заетост и слабо търсене обаче едва ли много ще се промени, смята той.

Преди новината от Фед, спечеленото от републиканците мнозинство в долната камара на конгреса, както и позитивните икономически данни не успяха да оживят пазара кой знае колко.

Работните места в частния сектор са се увеличили с 43 хил. през октомври на месечна база, докато намалението за септември бе ревизирано от 39 хил. на само 2 хил. работни места, показват данни на ADP.

Индексът на сектора на услугите се е повишил над очакваното до 54,3 пункта, според Institute for Supply Management.

Заводските поръчки в САЩ са се увеличили повече от очакваното с 2,1% през септември – най-големият ръст от 8 месеца насам, обяви Министерството на търговията. През август поръчките се понижиха с 0,5%.

Петролът се повишава с 1,4% до малко над 85 долара за барел, златото отстъпва с 0,7% до 1 348 долара за трой унция.

Еврото поскъпва с 0,7% до 1,413 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се покачва с 0,05 процентни пункта до 2,64%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още