fallback

Федералният резерв ще инжектира нови 600 млрд. долара в щатската икономика

Очакванията на анализаторите бяха централната банка на САЩ да налее допълнителни 457 млрд. долара

21:04 | 03.11.10 г. 30
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв, след едно от най-очакваните си за последните месеци решения, обяви, че ще закупи допълнително количество щатски ДЦК на стойност 600 млрд. долара, съобщава CNBC. Медианната оценка на анализаторите бе за сума от 457 млрд. долара.

Американската централна банка ще купува по 75 млрд. долара дългосрочни държавни облигации на месец, като ще преразглежда периодично пакета в зависимост от възстановяването на икономиката.

Целта на вливането на ликвидност е да се стимулира американската икономика, въпреки опасенията, че мярката носи значителни рискове за долара и финансовите пазари.

Централната банка на САЩ вече наля 1,7 трлн. долара с тази цел, но икономиката все още е крехка, а безработицата остава устойчиво висока.

Ето как работи механизмът, чрез който Фед се надява да даде тласък на щатското стопанство:

Централната банка купува държавни облигации от банките, по този начин набавяйки им средства за кредитиране. Купуването на толкова много ДЦК също така понижава тяхната доходност, над която се надграждат различните видове лихви. По-ниските лихви пък насърчават населението да тегли повече кредити.

В същото време по-ниските лихви по сравнително сигурни инвестиции като кеш и облигации ги правят по-малко привлекателни. Така инвеститорите и компаниите се насочват към акциите и капиталовите инвестиции.

Слабият долар от своя страна подпомага големите износители като General Electric, Honeywell, United Technologies, Boeing, Caterpillar и други.

Много анализатори обаче, включително и поддръжници на тази парична политика, виждат опасности.

Доларът например може да поевтинее прекалено, което да предизвика търговски спорове с други страни. Или пък инвеститорите в облигации да приемат, че се задава висока инфлация и така да повишат доходността им, което ще вдигне и лихвите.

Според много инвеститори може да се стигне до балони при някои активи, тъй като хедж фондовете и спекулантите ще могат да получат евтино финансиране в САЩ, с което да правят залози върху акции, стоки и цели пазари в развиващите се страни.

„Това е отчаяна стъпка”, смята Джеръми Грантъм, съосновател на инвестиционната компания GMO. Според него посланието на Фед е ясно: „САЩ не ги е грижа, дали доларът ще поевтинее.”

Грантъм е отколешен критик на Федералния резерв и наскоро предприе язвителна атака спрямо стратегията на щатската централна банка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още