fallback

Европейските акции се понижиха преди решението на Федералния резерв

Опасенията, че действията на щатската централна банка няма да оправдаят очакванията породиха предпазливост у инвеститорите

19:17 | 03.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се понижиха в днешната сесия, поради опасенията, че Федералният резерв може да инжектира по-малко ликвидност в щатската икономика, отколкото предварително се смяташе, предава CNBC.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се понижи с 0,5% до 1 088 пункта. От началото на септември индексът нарасна с 6%, заради надеждите за нови стимулиращи мерки от страна на американската централна банка.

Британският FTSE 100 отстъпи с 0,3% до 5 741 пункта, германският DAX спадна с 0,7% до 6 611 пункта, а френският CAC 40 загуби също 0,7% до 3 840 пункта.

„Не е сигурно, че Фед ще постъпи както инвеститорите очакват и никой не е готов да отваря големи позиции преди решението тази вечер”, коментира Джеръми Батстоун-Кар, отговарящ за акциите в Charles Stanley.

Инвеститорите очакват новите стимули да възлязат на около 500 млрд. долара, но много ще зависи и от това, дали централната банка на САЩ ще остави вратата отворена за още такива действия”, смята той.

Федералният резерв е поставен под напрежение да вземе някакви мерки, след като щатската икономика отчете растеж от само 2% през третото тримесечие, а безработицата се задържа на ниво от 9,6%.

”Това е стадно поведение. Всеки мисли, че вливането на ликвидност в икономиката ще доведе до повишение в цените на акциите и не иска да го изпусне”, споделя Коен Де Леус, стратег в KBC Securities.

По-рано през сесията европейските акции бяха подкрепени от победата на републиканците в битката за долната камара на американския конгрес и от засилените им позиции в сената (горната камара). Те по традиция са смятани от инвеститорите за по-добре настроени към бизнеса.

Според аналиазтори разделението в конгреса ще затрудни приемането на нови закони, което намалява несигурността за фирмите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още