fallback

Кенет Фишер: S&P 500 ще се качи с 16% след изборите в САЩ

В дългосрочен план печатането на пари не води до нищо, освен до инфлация, коментира милиардерът

18:58 | 03.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Standard & Poor’s 500 може да се повиши с 16% през следващите 6 месеца, защото вчерашните избори в САЩ ще осуетят редица законодателни инициативи в Конгреса, казва милиардерът инвеститор Кенет Фишер цитиран от Bloomberg.

Очакванията, че републиканците ще поемат контрола над Конгреса помогнаха за повишаването на индексите през последните четири месеца. По-рано през годината президентът Барак Обама и демократическата партия прокараха реформи в сферата на здравеопазването и финансовия сектор.

„Пазарите не обичат големите промени“, казва Фишер, който управлява повече от 38 млрд. чрез базирания в Калифорния Fisher Investments Inc. „Точно сега всички политици се надпреварват да говорят (за финанси). Това ще престане веднага след изборите. Ще дойде юни и ще видите колко спокоен ще бъде политическият пейзаж – почти без законодателни инициативи“.

Оптимизмът на Фишер е базиран частично на историята. Индексите се повишават средно с 11% през третата година от мандатите на американските президенти. Пазарите не са оставали на червено през такава година от 1939 г., когато Dow Jones Industrial Average е изгубил 2,9%. Статистически данни се събират от 1833 г. Четвъртата година от президентския мандат, когато се провеждат президентските избори през ноември, е втората най-добра за индексите, със среден ръст от 5,8%.

„Следващата година ще бъде захарчето“, казва Фишер. Тенденцията за отбягване на политически риск е най-силно изразена през първата година от мандата, когато президентът има най-силно преимущество над опозиционната партия. Той се опитва да прокара най-противоречивите си законопроекти и това плаши хората“.

Здравната реформа, прокарана от Обама, промени индустрията като предостави здравни осигуровки на десетки милиони американци. Законът, подписан от президента на 23 март, беше гласуван в Конгреса без да получи подкрепата на нито един републиканец.

На 21 юли Обама одобри най-значимите промени във финансовите регулации от Голямата Депресия, предоставяйки на правителството право да закрива слабо представящи се компании, чийто фалит може да застраши финансовата система. Промените включват нови правила при използването на деривативни инструменти и създават агенция за защита на потребителите към Федералния резерв.

След като реформата в здравната система беше одобрена, S&P 500 се повиши до 19-месечен връх на 23 април, преди да се понижи до 16-месечно дъно на 2 юли. Въпреки че оттогава индексът се е повишил със 17% до 1191 пункта, S&P 500 досега не е успял да се изкачи над рекордните за тази година 1217 пункта, достигнати през април.

Спекулациите, че Фед ще опита да стимулира икономическия растеж чрез техника за придобиване на активи, известна като вливане на ликвидност, подпомогна повишаването на индексите през последни 4 месеца. Според мненията на икономисти, събрани от Bloomberg, неконвенционалната мярка ще възлиза на 500 млрд. долара, с които ще бъдат закупени дългосрочни щатски ДСК.

"Ако вливането на ликвидност е ограничено, това ще паникьоса инвеститорите, а ако е твърде голямо, пак ще паникьоса инвеститорите", казва Фишер. „В ситуация, при която американската икономика расте, не виждам смисъл от подобна мярка. В дългосрочен план печатането на пари не води до нищо, освен до инфлация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 17.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още