fallback

10 причини да се страхуваме за американската икономика

Редица натрупани скрити и явни слабости грозят развитието на най-голямата икономика в света

09:08 | 01.11.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

Американската икономика е най-голямата в света с 14,3 трлн. долара номинален брутен вътрешен продукт (БВП) през 2009 година. Това се равнява на около една четвърт от световната икономика, отново в номинално изражение, което добре илюстрира нейните мащабите и значимост.

Дълги години щатската икономика се слави със стабилни темпове на растеж, ниска безработица и големи капиталови инвестиции. Финансовата криза от 2008-09 г. обаче разкри многото слабости, явни и скрити, които влошават сериозно изгледите пред икономическото развитие на Щатите, които страдат от висока безработица година и половина след излизането си от рецесията, пише Financialedge.

Настоящата седмица е изключително важна за бъдещето на американската икономика и според мнозина анализатори трябва да даде отговор до каква степен американците вярват в управлението на Обама. Във вторник в страната има междинни избори за законодателни органи, като евентуална победа на републиканците заплашва с патова ситуация относно намеренията на президента Обама за стабилизиране на икономиката.

Пред американския президент има множество изпитания, повечето от които са наследени от предходните администрации, но същевременно са такива, че няма как преодоляването им да бъде оставено за бъдещето.

Вижте кои са те

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още