fallback

Още седем американски банки бяха затворени от властите

Финансовите институции са относително малки, общите разходи за FDIC ще бъдат малко под 500 млн. долара

09:27 | 23.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Федералната корпорация по депозитно застраховане в САЩ (FDIC) затвори още седем банки вчера. По този начин банковите фалити в страната от началото на годината вече достигнаха 139, съобщава Ройтерс.

Най-голямата от затворените финансови институции е намиращата се в Канзас Hillcrest Bank. Тя е разполагала с активи на стойност 1,6 млрд. долара. Очаква се фалитът на банката да струва на FDIC около 330 млн. долара.

Останалите затворени банки са относително малки, като активите им възлизат общо на около 773 млн. долара. Разходите за държавата от техния фалит се изчисляват на около 150 млн. долара, допълва агенцията.

Американските щати Флорида, Джорджия и Илиноис са сред най-засегнатите от банковите фалити. Причина за това е значителният спад в цените на жилищата в тези щати, който е довел до голям брой лоши кредити. От началото на годината във Флорида банковите фалити са 27, в Джорджия и Илиноис по 16 финансови институции са били затворени.

До същия период на миналата година в САЩ бяха регистрирани 109 банкови фалита, а за цялата 2009 година те бяха общо 140. Това е най-големият брой фалити от 1992година насам, а разходите за FDIC са надхвърлили 30 млрд. долара.

Това изведе FDIC на червено, като към 30 юни фондът отчете дефицит от 15,2 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още