fallback

Трима шефове на клонове на Фед се обявиха за ново наливане на пари в икономиката

Според Денис Локхарт изкупуването на ценни книжа от Фед трябва да възлиза на 100 млрд. долара месечно

19:35 | 19.10.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Президентът на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт е заявил днес, че ако централната банка на САЩ вземе решение за наливане на пари в икономиката, то количеството им трябва да е достатъчно голямо, за да ускори възстановяването, предаде Ройтерс.

Според Локхарт изкупуването на ценни книжа от Фед трябва да възлиза на 100 млрд. долара месечно, за да има необходимия ефект.

С него официалните представители на Фед, направили днес изявления, подкрепящи наливането на нови пари в икономиката, стават трима.

В последно време Локхарт показва все по-растящо опасение от риск от дефлация.

Фед намали основната лихва в САЩ до нива близо до нулата през декември 2008 г. Тези действия бяха последвани от изкупуване на държавни ценни книжа и ипотечни облигации за 1,7 трлн. долара, като тази програма приключи през март.

През лятото от Фед посочиха, че възстановяването на щатската икономика може да има нужда от допълнителна помощ и мнозина анализатори очакват тя да се изрази в изкупуването на още държавни щатски облигации за 500 млрд. долара.

Перспективите за ново изкупуване на облигации от страна на Фед доведоха до поевтиняване на долара през последните седмици и предизвикаха опасения на развиващите се пазари относно техните поскъпващи валути, които затрудняват износа.

Днешни коментари на други двама представители на Фед – президентът на клона в Ню Йорк Уилям Дъдли и на този в Чикаго Чарлс Евънс, увеличиха сигналите, че централната банка е близо до решение в полза на нови изкупувания.

Противоположно становище изказа президентът на Фед в Далас Ричард Фишър, който изрази съмнения относно ефикасността на допълнителни изкупувания на ценни книжа още по-рано този месец.

Той е резервиран по отношение на ефекта от мерките върху намаляването на безработицата. Според него в резултат на политиката на Фед в икономиката вече има изобилие от ликвидност.

Според него темпото на растеж на щатската икономика ще се ускорява с умерено темпо, а политиката на Фед може неволно да насърчи компаниите в страната да инвестират „евтините пари“ в дейности в чужбина, където възвръщаемостта от инвестицията им е по-висока.

Становището на Фишър за липсата на ефект от ново наливане на пари споделят президентите на клоновете на Фед в Канзас сити, Филаделфия и Минеаполис.

 

*Информацията е допълнена в 21.25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 25.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още