fallback

Предпазлива оптимизъм в сутрешната търговия на Wall Street

Акциите на Citigroup поскъпват с над 3% на Нюйоркската фондова борса заради добрите й финансови резултати за третото тримесечие

17:57 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата седмица в САЩ започна с предпазливи движения нагоре на водещите индекси в очакване на пороя от корпоративни отчети през тази седмица.

Акциите на финансовия гигант Citigroup поскъпват с 3,4% до 4,09 долара на Нюйоркската фондова борса, след като обяви 2,2 млрд. долара печалба за третото тримесечие преди началото на днешната търговия. Загубите й за изминалото тримесечие от лоши заеми намаляват до най-ниското си ниво от 2007 г., докато нетната печалба е най-голямата, откакто американското правителство спаси банката от фалит в края на 2008 г.

Индексът на 30 от водещите борсови компании в САЩ Dow Jones IA се повишава с 0,5% до 11 114 пункта час след началото на сесията. Широкият борсов показател S&P 500 добавя 0,2% до 1 178,7 пункта, воден от финансовите компании.

Индексът, обединяващ компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, междувременно се повишава с 0,2% до 2 472 пункта.

Сесията в петък завърши с разнопосочни движения на индексите най-вече заради силното представяне в технологичния сектор от една страна и разпродажбите на банкови акции от друга.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че индустриалното производство на САЩ се е свило с 0,2% през септември в сравнение с август при очакван ръст от 0,2 на сто. Степента на оползотворяване на производствения капацитет в страната намалява леко от 74,8% до 74,7%.

Отделни данни на финансовото министерство показаха, че стойността на купените от чужди инвеститори американски държавни ценни книжа (ДЦК) се увеличава близо четирикратно през август спрямо юли до общо 117 млрд. долара.

Сред по-важните корпоративните събития днес бе новината, че компаниите за комунални услуги Nstar и Northeast Utilities се обединяват, за да създадат най-голямата комунална компания в страната. Сливането ще се осъществи като Northeast Utilities предостави на Nstar 4,3 млрд. долара под формата на свои акции, а името на обединените компании ще бъде Northeast Utilities.

Акциите на Northeast Utilities поскъпват с 0,6%, а тези на Nstar – с 2,2%.

След края на днешната сесия се очакват и финансовите резултати на Apple и IBM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още