fallback

Citigroup излезе на 2,2 млрд. долара печалба през третото тримесечие

Финансовият резултат е най-силният, откакто американското правителство спаси със заем от 45 млрд. долара банката в края на 2008

16:03 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият гигант Citigroup, в който американските данъкоплатци още имат дял от 12%, обяви печалба за трето поредно тримесечие благодарение на намалените провизии за лоши заеми.

Нетната печалба на банката възлиза на 2,17 млрд. долара, или 7 цента на акция, за трите месеца до края на септември, предаде New York Times.

Положителният финансов резултат се подобрява заради намаляването на провизиите за лоши заеми с 2 млрд. долара.

Преди година Citigroup отчете загуба от 3,2 млрд. долара, или 27 цента на акция. Пазарните анализатори очакваха базираната в Ню Йорк банка, която е трета по размер на активите си в САЩ, да обяви по-малка печалба на акция от 5 цента.

Третото поред печелившо тримесечие ще помогне на главния изпълнителен директор Викрам Пандит да изведе банката на годишна печалба след отчетените загуби през 2008 г. и 2009 г. в размер на общо 29,3 млрд. долара.

Финансовият резултат за третото тримесечие е най-силният, откакто американското правителство спаси със заем от 45 млрд. долара Citigroup в края на 2008 г.

Приходите на Citigroup падат с 10% до 20,7 млрд. долара от 23,1 млрд. долара за третото тримесечие на 2009 г., отчасти заради по-слабите приходи от търговия с ценни книжа.

Финансовото министерство на САЩ намали дела си в Citigroup до 12,4% през третото тримесечие и успя да реализира печалба от 1 млрд. долара от продажбата на акциите. В края на 2008 правителството спаси от фалит банката чрез заем от 45 млрд. долара.

JPMorgan, втората по големина американска банка, отчете нетна печалба от 4,42 млрд. долара за третото тримесечие миналата седмица, след като провизиите й за лоши заеми намаляха с 5,8 млрд. долара. Утре се очакват финансовите резултати на най-голямата американска банка – Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още