fallback

Разпродажби при банките и силно представяне на технологичните акции в САЩ

Акциите на JPMorgan и Bank of America поевтиняха с над 4%, тези на Google скочиха с 11%

23:28 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ приключиха петъчната сесия с разнопосочни движения, след като доброто представяне в технологичния сектор подкрепи Nasdaq Composite, но разпродажбите при финансовите компании оказаха натиск върху Dow Jones и S&P 500.

Поредицата от данни за американската икономика днес показа, че търговията на дребно се разраства с 0,4% за втори пореден месец през септември, а инфлацията остава занижена.

Разочароващо обаче бе понижението на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет. Предварителните оценки за стойността му през октомври показаха, че индексът е намалял до 67,9 пункта в сравнение с 68,2 през септември.

Потребителските нагласи са изключително важни за състоянието на икономиката, защото те предопределят разходите на домакинствата, склонността им да вземат заеми и да спестяват.

Влошаването на икономическото доверие на домакинствата и новините около разследването на големи американски банки за неправомерно отнемане на ипотекирани имоти натежаха върху котировките. Акциите на JPMorgan, Bank of America и Wells Fargo поевтиняха с повече от 4%.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA приключи сесията със спад от 0,3% до 11 062,78 пункта. Широкият индекс S& P 500 се задържа близо до неутралната територия с повишение от 0,2% до 1 176,19 пункта.

Индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, обаче се повиши силно с 1,4% до 2 468,77 пункта, воден от технологичните компании.

Сесията започна с повишения на индексите след изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който заяви, че централната банка е готова да подкрепи допълнително икономиката чрез инжектиране на пари във финансовата система. Той се позова на високата безработица и ниската инфлация в страната.

Индексите обаче загубиха своята инерция след данните за влошаването на потребителското доверие и високия бюджетен дефицит на САЩ, който надхвърля 1 трлн. долара за втора поредна фискална година.

Междувременно технологичният сектор се представи добре, начело с Google. Акциите на интернет компанията поскъпнаха с 11,2% до 601,45 долара на Nasdaq заради силните й тримесечни отчети, публикувани след края на сесията в четвъртък. Акциите на Google са се разменяли за повече от 600 долара за последно през януари.

General Electric, която участва в Dow Jones, обяви на свой ред нетна печалба от 3,2 млрд. долара за изминалото тримесечие, което надмина пазарните очаквания. Приходите й обаче отчетоха по-голям от очакваното спад, което понижи акциите й с 5% до долара.

Производителят на играчки Mattel също обяви печалба за третото тримесечие, която надмина пазарните очаквания. Приходите на компанията обаче се оказаха разочароващи, в резултат на което акциите поевтиняха с 6,5%.

През изминалата седмица Dow Jones се е повишил с 0,5%, Nasdaq Composite – с 2,8%, докато S&P 500 е добавил 1% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 17.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още