fallback

Напрегнато начало на борсовата търговия в САЩ

Акциите на Google поскъпват с близо 10% и приближават 600 долара за първи път през последните десет месеца

17:52 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че престои ново наливане на ликвидност във финансовата система, помогна на щатските борси да отворят с повишения, като индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишаваше с над 1% в сутрешната търговия.

Малко преди началото на сесията стана ясно, че инфлацията в страната остава занижена през септември, което, заедно с високата безработица и ниските инфлационни очаквания, дава на Федералния резерв възможност да увеличи паричното предлагане. Нови мерки за вливане на пари в икономиката се очакват още през ноември.

Разпродажбите в банковия сектор и влошаването на потребителските нагласи за икономиката през октомври накараха индексите да сменят своята посока малко след началото на сесията и да поемат надолу.

Предварителните оценки на Мичиганския университет за индекса на потребителското доверие за октомври показаха, че той се е понижил неочаквано до 67,9 пункта в сравнение с 68,2 през септември.

Потребителските нагласи са от изключителна важност за развитието на икономиката, защото предопределят разходите на домакинствата, склонността им да вземат заеми и да спестяват.

Влошаването на потребителското доверие, както и новините около разследването на големи американски банки за неправомерно отнемане на ипотекирани имоти, доведоха до спад във финансовия и потребителския сектор.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,7% до 11 022,03 пункта час след началото на търговията. Акциите на една от 30-те компании в състава му – General Electric, поевтиняват с 4,7% до 16,35 долара за акция след публикуването на отчетите й за третото тримесечие, които показаха по-голям от очакваното спад на приходите.

Широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,3% до 1 170,14 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, остава на положителна територия с ръст от 0,2% до 2 441,48 пункта.

Поредицата от икономически данни за САЩ днес показа още, че продажбите на дребно са се повишили с 0,6% на месечна база през септември до 367,7 млрд. долара. Пазарните очаквания бяха за по-слаб месечен ръст от 0,4%, след като през август търговията на дребно се разрасна с 0,7 на сто.

Добри бяха и данните за индексът на бизнес активността във фабричния сектор в района на щата Ню Йорк, който се повиши силно до 15,7 пункта през октомври спрямо 4,1 пункта през септември. Това е най-ранният ежемесечен показател за фабричната активност в САЩ.  

Акциите на Google поскъпват с близо 10% и приближават 600 долара за акция за първи път през последните десет месеца, след като интернет гигантът обяви 6,72 млрд. долара печалба за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 21.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още