fallback

Бернанке: Необходимо е Фед да налее още пари на пазара

Нов план за увеличаване на ликвидността във финансовия сектор ще има, въпросът е колко агресивен ще е той

15:48 | 15.10.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

Нов план за увеличаване на ликвидността във финансовата система на САЩ ще има, стана ясно от изявление на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. Единствената въпросителна е колко агресивен ще бъде той, съобщава Ройтерс.

Възможността от нова операция за наливане на пари в икономиката се дължи на ниската инфлация и високата безработица в страната. Все още обаче се правят изчисления в какъв размер да бъде финансовата инжекция за пазара.

"Неконвенционалните политики имат цена и ограничения, които трябва да бъдат взети под внимание при преценяването на това, колко агресивно да бъдат използвани", посочва Бернанке.

„Съществува възможност, при равни други условия, да предприемем нови действия“, обяви Бернанке днес по време на конференция, организирана от клона на Федералния резерв в Бостън.

Бернанке обяви, че се очаква продължителен период на висока безработица, което може да предизвика рискове пред възстановяването на икономиката. Съчетано с ниските инфлационни очаквания, това позволява увеличаването на паричното предлагане.

Според изследване, проведено от Ройтерс, очакванията са до края на годината Фед да налее на пазара около 500 млрд. долара. Това вероятно ще се случи чрез изкупуване на правителствени облигации, целта на което ще бъде понижение на пазарните лихви.

Очакванията за нова намеса от страна на Фед се увеличават непрекъснато от началото на лятото. Причина за това са неколкократните намеци, че се подготвя програма за стимулиране на финансовите пазари и икономиката. Анализатори посочват, че новата програма ще бъде обявена на следващата среща на ръководителите на банката, която е насрочена за 2-3 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още