fallback

Стиглиц: Икономиката се стабилизира най-добре с увеличаване на харченето

Необходимо е американското правителство да стимулира инвестициите, за да бъде постигнат устойчив растеж, смята Нобеловият лауреат

17:55 | 13.10.10 г. 11
Автор - снимка
Създател

Американското правителство няма да успее да стабилизира икономиката чрез понижение на данъците. Вместо това то би трябвало да стимулира инвестициите, за да съумее да осигури устойчив икономически растеж, смята Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.

Първият пакет от стимули за икономиката е сработил сравнително добре, посочва Стиглиц. Ако не е бил той, сега безработицата в страната е щяла да бъде на ниво 12-13 на сто, заявява икономистът, цитиран от CNBC.

Правителството обаче е подценило остротата на кризата и не е създало достатъчно добра програма за стимулиране на икономиката, уверен е той.

„Преди кризата бяхме доста разточителни, потребявахме. Въпросът не е в това да не се харчи сега, а как да се харчи“, смята Стиглиц. „Ако харчим за инвестиции, ще постигнем растеж както днес, така и за в бъдеще“, посочва специалистът.

Ако икономиката остане слаба, САЩ ще изгубят значителен човешки капитал, тъй като много хора ще останат безработни дълго време.

Инвестициите на правителството в интернет технологии „наистина са трансформирали икономиката“, възвращаемостта от средствата, вложени в образование, здравеопазване и инфраструктура, като цяло е добра, коментира Стиглиц.

Неговото мнение е, че най-добрият начин за стимулиране на икономиката е увеличаване на разходите, а не съкращаване на данъците. „Когато домакинствата имат големи дългове, когато собствениците на жилища дължат повече, отколкото струват имотите им, намаляването на данъци няма да стимулира икономиката“, категоричен е Стиглиц.

„Трябва да стимулираме инвестициите“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още