fallback

Индексите в САЩ намериха подкрепа в намеренията на Фед

Готовността за нови действия по увеличаване на ликвидността във финансовия сектор подкрепи оптимистичните настроения

23:05 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Съвсем „скоро” може да настъпи подходящият момент за втора мащабна програма на Федералния резерв на САЩ за наливане на ликвидност във финансовата система. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на ръководителите на институцията, съобщава Marketwatch.

Новината предизвика оптимизъм на фондовата борса, като основните борсови индекси бързо заличиха натрупаните през деня загуби и излязоха на зелено. За сметка на това обаче се стигна до подновяване на отстъплението на американския долар спрямо основните валути.

Няколко от шефовете на Фед са се обявили в подкрепа на подобна програма с цел стимулиране на пазарите и насърчаване на икономическия растеж. Пълен консенсус обаче не е бил постигнат и затова в официалния документ след срещата само бе намекнато за нова намеса.

Ръководителите на Фед са се въздържали от действия през септември, за да може да бъдат събрани нови данни за икономическото развитие и да се обсъдят най-добрите варианти за нов план за действие, става ясно от стенограмата.

Дискусията за новата инициатива за увеличаване на ликвидността е предизвикала и разговори за инфлационните очаквания. Въпросът с повишението на цените е доста ключов, тъй като генериране на инфлация без постигане на заложените на стимулирането надежди за насърчаване на икономиката би се отразило доста нагативно на ситуацията не само в САЩ, а и в други страни по света.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да напредне с над 100 пункта спрямо постигнатото за деня дъно да приключи сесията с ръст от 0,1 на сто до 11 020 пункта. Широкият индекс S&P 500 също пое рязко нагоре след данните за срещата на Фед и в крайна сметка приключи с ръст от 0,38 на сто до 1 170 пункта.

Индексът Nasdaq Composite пък се повиши най-силно, напредвайки с 0,65 на сто до 2 418 пункта.

На обратния полюс е американския долар, който отново започна да отстъпва спрямо еврото. В 23:00часа българско време двете валути се разменят по курс 1,3912 EUR/USD, след като по-рано през деня зелените пари бяха напреднали до 1,3770 EUR/USD.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още