fallback

FDIC започва дела, търси 1 млрд. долара от шефове на фалирали банки в САЩ

Корпорацията за депозитно застраховане е готова да заведе над 50 дела срещу висши служители и директори на затворени банки

20:41 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Федералната корпорация за депозитно застраховане в САЩ (FDIC) обяви, че е започнала подготовка на повече от 50 дела срещи висши служители и директори в банки, които е трябвало да бъдат затворени от институцията. По този начин тя ще опита да си върне над 1 млрд. долара от загубите, причинени от кредитната криза, съобщава Bloomberg.

Решенията за започване на дела са били взети в рамките на закрити заседания и досега не са били обявени публично. Институцията, която е затворила общо 294 банки от началото на 2008 година, досега се е опитвала да постигне извънсъдебни споразумения с банковите шефове, които са предизвикали фалити на управляваните от тях организации.

„Готови сме да започнем. Може да влезем в съда и да подаден документите още утре”, е посочил Ричард Остърман от ръководството на FDIC.

За момента институцията е завела само едно дело – срещу четирима висши служители на IndyMac Bankorp, като от тях се търсят 300 млн. долара.

При банков фалит и намеса на FDIC инспекторите на институцията имат нужда от около 18 месеца, за да установят дали ръководството на дадената банка има „принос” за фалита й. Това означава, че тепърва можем да станем свидетели на съдебни дела и данни за това, колко души и за какви суми ще се бори корпорацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още