fallback

Dow Jones премина над 11 хил. пункта за пръв път от май

Борсовите индекси приключиха сесията на залено, макар пазарът на труда да поднесе поредни разочароващи данни

23:05 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Последната за тази седмица борсова сесия в САЩ приключи с ръст за основните борсови индекси, макар в началото на сесията настроенията да бяха негативни заради поредни разочароващи данни от пазара на труда.

Данните за пазара на труда показаха, че работните места в частния сектор на икономиката нарастват, но не достатъчно, за да се компенсират съкращенията на персонал в държавния сектор. В резултат на това общата заетост в неселскостопанските отрасли на икономиката неочаквано намаля с 95 хил. през септември, след като през август бяха закрити 57 хил. работни места.

Безработицата в САЩ остава на ниво от 9,6% за втори пореден месец.

Индексът на 30 от водещите американски компании Dow Jones IA премина над 11 хил. пункта за пръв път от месец май насам и успя да завърши сесията на на ниво 11 006 пункта. Това означава, че в рамките на деня индексът е добавил 0,53 на сто, а повишението за седмицата е 1,7 на сто.

Широкият S&P 500 напредна с 0,6 на сто до 1 165 пункта, а индексът, който обединява всички компании от борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, добави 0,77% до 2 402 пункта, главно заради разпродажби в технологичния сектор.

По-рано през тази седмица щатските индекси се повишиха до най-високите си нива за последните пет месеца. Част от борсовия оптимизъм бе продиктуван от очаквания, че Федералният резерв ще налее още пари в икономиката през тази година чрез изкупуване на финансови активи от банките

Акциите на Alcoa се повишиха с 6% до 12,96 долара в ранната търговия, след като производителят на алуминий оповести по-добри от очакваното финансови резултати за третото тримесечие. Пазарната капитализация на Alcoa, която участва в индекса Dow Jones IA, се е понижила с 20% от началото на тази година до 13,23 млрд. долара.

Петролът с доставка през ноември поскъпна с 1,5% до 82,88 долара за барел , докато златото с доставка през декември отчете повишение от 0,93% до 1 347 долара за тройунция. Цената на метала завърши сесията в сряда на рекордните 1 347,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още