fallback

Предпазливостта на инвеститорите понижи щатските индекси

Компаниите, които са най-чувствителни към възстановяването на икономиката, се наредиха сред най-губещите в ранната търговия

18:13 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Несигурността сред инвеститорите относно изгледите пред икономиката на САЩ се запази и в началото на днешната борсова сесия, като стана причина за колебливите движения на водещите американски борсови индекси.

Малко след началото на сесията стана ясно, че планираните продажби на жилища в САЩ са нараснали с над 4% за втори пореден месец през август. Данните обаче не успяха да вдъхнат оптимизъм, защото планираните продажби само показват броя на подписаните предварителни договори, а не на реално сключените сделки.

Успоредно с тях излязоха данни за поръчките за производството на фабрични стоки, които отчетоха спад за трети път през последните четири месеца.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,3% до 10 796,64 пункта час и половина след началото на търговията. Широкият индекс S&P 500 в същото време губи 0,4% до 1 141 пункта. Най-много обаче намалява индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite – с 0,6% до 2 355,57 пункта.

Компаниите, които са най-чувствителни към възстановяването на икономиката, като минните и технологичните компании, се наредиха сред най-губещите. Акциите на производителя на стомана United States Steel поевтиняват с над 3%, а тези на производителя на алуминий Alcoa губят 1,6%.

На отрицателна територия се движат и водещите борсови индекси в Европа, като в Германия и Франция те се понижават с около 1%.

Борсовата търговия в САЩ ще бъде по-динамична през тази седмица, защото излизат редица важни данни за щатската икономика, включително и доклада за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката, който се очаква в петък.

Инвеститорите в САЩ вероятно ще бъдат по-предпазливи и в очакване на решението на Федералния резерв за това дали да повиши покупките на ценни книжа, с които да увеличи парите в обръщение и да стимулира икономиката.

Освен това през тази седмица започва новия отчетен сезон в САЩ, като в четвъртък Alcoa и PepsiCo ще обявят финансовите си резултати за третото тримесечие.

Малко след началото на днешната сесия данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ показаха, че след силния спад през май и юни планираните продажби на жилища нарастват с 4,5% на месечна база през юли и с 4,3% на месечна база през август.

Не дотам добри обаче бяха данните за новите поръчки за производство на фабрични стоки. Те се свиха с 0,5% на месечна база през август при очакван спад от 0,3%. Понижението им е трето за последните четири месеца, което загатва за по-ниска активност в производствения сектор на страната през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още