fallback

Интересна и динамична седмица се задава на Wall Street

Поредицата от важни данни за пазара на труда, продажбите на жилища и началото на новия отчетен сезон ще държат под напрежение инвеститорите

09:39 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Напрегната седмица се задава за щатските фондови борси, след като миналият месец се оказа най-добрият септември за водещия индекс S&P 500 от 1937 година насам.

През следващите дни се очакват редица важни показатели за състоянието на щатската икономика, в това число и ключовият доклад на правителството за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Октомври традиционно е слаб месец за фондовите пазари в САЩ. Най-скорошен пример е октомври 2008 г., когато заради фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers широкият щатски индекс S&P 500 се понижи с близо 17 на сто.

Търговията на фондовите пазари в САЩ през следващите седмици може да бъде по-нестабилна и заради началото на новия отчетен сезон и политическата надпревара преди междинните избори през ноември, която ще доведе до разгорещени дискусии за евентуални промени в регулацията на финансовия сектор и данъчната политика.

Инвеститорите обаче ще следят с най-голямо внимание поредицата от доклади за пазара на труда, които излизат през тази седмица и ще покажат дали щатската икономика все така не успява да разкрива нови работни места.

Първо в сряда излиза докладът на консултантската агенция ADP за заетостта в частния сектор. Агенцията обработва данните на редица големи частни компании за заплащането на лицата, ангажирани в частния сектор на икономиката. Според пазарните оценки докладът ще покаже увеличение на работните места с 22 хил. през септември, след като през август те намаляха с 10 хил.

Също в сряда компанията за управление на човешки ресурси Challenger, Gray & Christmas ще публикува своите данни за планираните от големите американски работодатели съкращения на персонал.

В четвъртък излизат други важни данни за пазара на труда – докладът на правителството за промяната в броя на новите молби за помощи при безработица. Според пазарните очаквания те са нараснали леко до 455 хил. от 453 хил. през миналата седмица.

Най-важните данни за пазара на труда в САЩ обаче излизат в петък – това е докладът на правителството за безработицата през септември и за промяната в броя на лицата, заети в неселскостопанските отрасли на икономиката. Според икономисти безработицата в САЩ е нараснала от 9,6% на 9,7% през септември, а заетостта се е повишила незначително - с 3 хил., след като през август бяха съкратени 54 хил. работни места.

Освен това през тази седмица започва и новият корпоративен сезон в САЩ, като сред първите компании, които ще публикуват тримесечните си резултати, са производителят на алуминий Alcoa, веригата магазини Costco и производителят на безалкохолни напитки PepsiCo.

В самото начало на седмицата Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти NAR ще обяви планираните продажби на жилища през август, които са сред най-ранните показатели за тенденциите на пазара на недвижими имот. Според икономисти те ще покажат ръст от 2,8% на месечна база през август, след като се увеличиха с 5,2% през юли. Повишението през юли обаче последва болезнените спадове от предишните три месеца.

Също в понеделник излизат данните за стойността на новите фабрични поръчки, които се очаква да са се повишили с 0,4% на месечна база през август, след като през юли нараснаха с 0,1 на сто.

Във вторник идва ред на индекса на бизнес активността в сектора на услугите, който се очаква да запише леко увеличение до 52,2 пункта за септември спрямо 51,5 пункта за август. Стойност над 50 означава, че активността и заетостта в сектора се повишават.

В четвъртък излизат и данните за промяната в потребителското кредитиране през август, като се очаква то да се свие с 2,9 млрд. долара, след като намаля с 3,6 млрд. долара през юли. В четвъртък излизат още отчетите на PepsiCo и Alcoa за изминалото тримесечие, а в Европа се очакват лихвените решения на Английската и Европейската централни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още