fallback

Microsoft съди Motorola за нарушаване на патенти при използването на Android

Искът касае нарушения, свързани с функции, включващи синхронизиране на електронни адреси и контакти

00:42 | 02.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Microsoft е завела иск срещу Motorola за нарушаване на патентното право, във връзка с мобилните телефони на Motorola, базирани на операционната система Android на Google.

Искът касае нарушения, свързани с функции, включващи синхронизиране на електронни адреси и контакти.

Въпросът е отнесен както до щатски съд, така и до Международната комисия по търговия, предава Bloomberg.

„Motorola трябва да спре да нарушава наши патенти при използването на Android в своите телефони, базирани на тази система”, е казал Хорасио Гутиерес, заместник главен адвокат на Microsoft по въпросите на интелектуалната собственост и лицензирането.

Говорител на Motorola е заявил, че компанията още не е получила копие от жалбата и не може да коментира. „Ще се защитаваме енергично по тези обвинения”, е допълнил той.

Наскоро ръководител на Microsoft предупреди, че Android не трябва да се смята за софтуер с отворен код, и използването му е осеяно с рискове от правно естество. Според Тиванка Елавала Android нарушава куп патенти, които си имат своята цена.

За разлика от софтуера за мобилни телефони на Microsoft, Android на Google до голяма степен се предоставя на производителите безплатно.

Motorola е ключов партньор на Google и използва операционната система в много от телефоните си. Системата се използва също в модели на HTC и Sony Ericsson.

Android бързо си извоюва голям пазарен дял в софтуера за смартфони, като успя да измести iPhone на Apple и вероятно преди края на годината ще се справи и с Blackberry на RIM, за да се превърне във втората най-популярна операционна система след пазарния лидер Symbian, която се използва в Nokia.

През август Google бе съдена от Oracle за нарушаване на седем патента, свързани с Java софтуера на Android. От Google нарекоха обвиненията „безпочвени”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още