fallback

Леки повишения за щатските индекси в първата октомврийска сесия

Акциите започнаха колебливо, след като инвеститорите осмисляха множеството икономически данни за състоянието на американската икономика

23:58 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските акции приключиха със скромни повишения, въпреки колебливото начало, след като инвеститорите осмисляха множеството икономически данни за състоянието на американската икономика, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се повиши с 0,4% до ниво от 10 830 пункта. S&P 500 се покачи също с 0,4% до 1 146 пункта, а NASDAQ прибави 0,1% до 2 371 пункта.

Пазарната активност бе ниска в първата сесия от последното тримесечие на годината, коментира Том Шрейдър, управляващ директор в Stifel Nicolaus Capital Markets.

На фокус бяха резултатите на автомобилните компании, като GM, Ford и Chrysler обявиха по-добри от очакваните резултати. Продажбите на Ford през септември са се повишили с 46% спрямо прогнозата за ръст от 38%.

Акциите на енергийните компании се предствавиха добре, след като петролът премина 81 долара за барел, докато тези на технологичните се понижиха.

Междувременно висш представител на Федералния резерв заяви, че централната банка на САЩ вероятно ще предприеме стъпки за стимулиране на икономиката, освен ако перспективите не се подобрят.

”Сегашните висока безработица и ниска инфлация са абсолютно неприемливи”, е казал Уилям Дъдли, президент на нюйоркския клон на Фед.

Повечето икономически данни от деня бяха позитивни, с изключение на индекса на бизнес активността в производствения сектор, който се понижи до 54,4 пункта през септември в сравнение с 56,3 пункта за август.

Разходите за строителство са се повишили неочаквано  с 0,4% при очакван спад от 0,4% до анюализирано ниво от 812 млрд. долара, благодарение на ръст в публичните разходи.

Потребителското доверие е нараснало повече от очакваното през септември до 68,2 пункта спрямо прогноза от 67.

Потребителските разходи се увеличават през август за втори пореден месец с 0,4% - повече от предвиждането на икономисти, запитани от Ройтерс, за ръст от 0,3%.

Ценовият индекс на потребителките разходи, без храна и енергия, се е повишил през август с едва 0,1% за четвърти пореден месец.

Личните приходи скачат повече от очакваното с 0,5% на месечна база през месеца, като за това допринася в голяма степен удължаването на правителствените програми за отпускане на помощи на безработните в страната.

Еврото поскъпва с 1,2% до 1,379 долара, златото се повишава с 0,8% до 1 319 долара за унция, а петролът се покачва с 2,1% до 81,64 долара за барел.

Доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК прибавя 0,02 процентни пункта до 2,53%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още