fallback

МВФ призова инвеститорите да намалят зависимостта си от рейтинговите агенции

Агенциите са допринесли за "финансовата нестабилност" заради "механичния" начин, по който финансовите органи и инвеститорите следват прогнозите им, се казва в доклад на Фонда

20:02 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) днес призова правителствата и инвеститорите да намалят зависимостта си от частните рейтингови агенции, които бяха обект на силна критика заради ролята си в световната финансова криза, съобщава DPA.

Правителствата, банките и инвеститорите следят анализите на водещите рейтингови агенции в света Standard & Poor's, Moody's и Fitch, за да преценят кредитоспособността на държави и финансови продукти.

В доклада си за ролята на агенциите при оценяването на кредитоспособността на страните МВФ подчертава, че обикновено прогнозите на рейтинговите агенции са точни за вероятността държавите да обявят неплатежоспособност по дълговите си книжа.

"В крайна сметка рейтинговите агенции вършат доста добра работа", отбелязва Джон Киф, експерт в МВФ по валутните и капиталови пазари. Агенциите обаче са допринесли за "финансовата нестабилност" заради "механичния" начин, по който финансовите органи и инвеститорите следват прогнозите им.

Фондът предупреди също така, че агенциите са изправени пред опасността от "конфликт на интереси", тъй като често получават заплащане за определянето на рейтингите от същите компании, които са обект на техния анализ.

Правителствата трябва да работят, за да намалят зависимостта си от рейтинговите агенции и могат да отслабят влиянието на рейтингите върху инвеститорите, осигурявайки по-голяма прозрачност за финансовото си положение, допълва МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още