fallback

Пазарът очаква Фед да разшири баланса си с близо 0,5 трлн. долара до август 2011

Около 70% от участниците в проучване на CNBC смятат, че централната банка на САЩ отново ще прибегне до изкупуване на ценни книжа от пазарите

17:50 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ ще разшири баланса си от сегашните 2,05 трлн. долара до 2,35 трлн. в началото на февруари и до 2,5 трлн. долара през август 2011 г., като задържи този размер до ноември следващата година, показват средните прогнози от допитване на CNBC сред водещи пазарни участници.

Изследването е сред първите опити за определяне на очакванията спрямо действията на Фед. Преди лихвите да бъдат свалени от централната банка почти до нула, тази роля играеха фючърсите върху федералните фондове.

До началото на кризата Фед поддържаше баланса си на ниво от 800 млрд. долара, но той набъбна до близо 2,3 трлн. долара чрез покупката на ДЦК и ипотечни ценни книжа и заради придобиването на „токсични“ активи, покрай спасяването на AIG и Bear Stearns.

Централната банка даде да се разбере, че нейният баланс (пряко обвързан с парите в обращение) сега е основен инструмент за подпомагане на икономиката, макар че няма директен измерител за пазарните настроения относно размера му.

На срещата си през септември Федералният резерв обяви, че е готов да облекчи монетарната си политика, за да подкрепи щатската икономика.

Към момента представители на Фед не са обявявали с колко биха увеличили баланса на институцията. Това, заедно с неясните икономически перспективи, предизвиква широк диапазон от отговори на интервюираните (баланс между 1 и 4,1 трлн. долара), като 22% всъщност смятат, че той ще намалее.

Около 70% от 67-те запитани икономисти, стратези и фонд мениджъри смятат, че Фед отново ще прибегне до изкупуването на ценни книжа от пазарите, с което да влее допълнителна ликвидност във финансовата система. 80% смятат, че това ще се случи преди края на 2010.

„Подновяването на покупките от страна на централната банка ще бъде предизвикано от увеличаването на безработицата до двуцифрени стойности“, пише Марк Занди от Moody’s Economy.Com. Според него Федералният резерв ще предприеме действия през декември, като в крайна сметка закупи активи за 1 млрд. долара.

„Ако Фед предприеме увеличение, то ще бъде голямо“, пише Стивън Стенли от Pierpont Securities. Той очаква балансът да достигне 3 трлн. долара през август 2011.

Според запитаните стъпката ще спомогне за намаляване на лихвените проценти. 57% от тях смятат, че увеличението ще бъде напълно или частично успешно, 38% - че ще е неуспешно, а 6% не са сигурни.

Дейвид Реслър от Nomura Securities е убеден, че разширяването на баланса не цели понижаване на лихвите, а по-скоро предотвратяване на дефлация чрез подклаждане на инфлационните очаквания.

„Влиянието върху лихвите ще бъде минимално, понеже този ход е очакван и защото лихвите вече са много ниски“, твърди Марк Витнър от Wells Fargo.

Марк Еленовиц от TriPoint Global Equities пък се опасява, че вместо да насърчи икономическата активност Фед може да предизвика силен инфлационен натиск.

Покупката на активи е само една от възможностите пред Федералния резерв. Той може да намали лихвата върху резервите на банките над задължителните (в момента 0,25%) или пък да затвърди ангажимента си да поддържа ниски лихвите по федералните фондове за по-дълъг период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още