fallback

Щатските индекси се понижават, златото с нов рекорд

Несигурните изгледи пред икономиката и валутната интервенция на Япония вдигнаха цената на златото над 1 278 долара за тройунция

18:10 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ се понижиха в началото на днешната сесия, след като фабричната активност в района на Филаделфия неочаквано се сви, а решението на Япония да се намеси на валутните пазари във вторник засили опасенията от дестабилизиране на валутните пазари.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,1% до 10 567 пункта близо час и половина след началото на търговията. Широкият S&P 500 губи 0,2% до 1 122,53 пункта, а индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава с 0,1% до 2 298,03 пункта.

Валутната интервенция на Япония и нежеланието на Китай да отговори на исканията на САЩ да повиши курса на своята валута засенчиха неочаквания спад в броя на американците, които са подали молба за помощи поради безработица през миналата седмица.

Той се понижи с 3 хил. до 450 хил. при очаквано от пазарни анализатори увеличение до 463 хил. Броят им се движи в тесен интервал през последната близо една година заради неспособността на щатската икономика да създава нови работни места въпреки фискалните и паричните стимули на държавата.

Другите икономически данни за САЩ от днес показаха, че цените на ниво производител са нараснали с 0,4% на месечна база през август, което надмина пазарните очаквания. Дефицитът по текущата сметка на страната възлезе на 123 млрд. долара през юли в сравнение с отрицателно салдо от 109 млрд. долара за предходния месец. Индексът на бизнес активността в региона на Филаделфия остана отрицателен на ниво от -0,7 пункта през септември при очаквано повишение до 0,9 пункта.

Несигурните изгледи пред световната икономика и решението на Япония да обезцени своята валута чрез продажбата на йени на валутните пазари изпрати цената на златото до нови рекордно високи нива днес. Металът се счита за алтернатива на хартиените валути и убежище при финансова несигурност. Цената му се покачи до 1 278,60 долара за тройунция днес, което е ново най-високо ниво в рамките на сесията на Нюйоркската метална борса, пише CNN.

За борсовия песимизъм на инвеститорите допринесоха и лошите данни за жилищния пазар от сряда и от днес, които загатнаха за усложняване на проблема с просрочените ипотечни заеми и за повторен спад в цените на имотите през идните месеци.

Куриерската компания FedEx обяви днес, че очаква умерен растеж на световната икономика, но въпреки това ще съкрати още 1700 работни места. Нетната й печалба на акция за изминалото тримесечие възлиза на 1,20 долара, което се оказа малко под пазарните очаквания, но и с 57 цента над миналата година.

Прогнозните й финансови резултати разочароваха инвеститорите и акциите на FedEx поевтиняват с 4% в началото на сесията.

Несигурността накара инвеститорите да купуват американски облигации и лихвените равнища на ДЦК с падеж след десет години се понижиха до 2,70% от 2,74% в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още